Vietnam

vietnamnVietnam ligger i Sydostasien och har kust mot Stilla havet. De närmsta grannländerna är Laos, Kambodja och Kina.

Att flyga till Vietnam från Sverige brukar inte vara jättebilligt, inte ens när man får fatt i en restresa, men man bör tänka på att det går att leva väldigt billigt i Vietnam under vistelsen där. Om boende inte ingår i restresan kan man bo på så kallade nha khach, vilket är mycket enkla gästhus som vietnameser med begränsade inkomster bor i när de är ute och reser och som vanligen bara kostar några få USD per natt. Om du planerar för denna typ av boende kan det vara idé att köpa ett eget överlakan för det brukar saknas i sängarna. Myggsprej eller myggnät är också bra att ha.

Vill man gå upp ett steg i standard finns små hotell som kallas khach san. Ute på landsbyggden brukar en natt på de billigaste khach san kosta under 15 USD, men i storstäderna är det vanligare med 15-30 USD natten även för mycket enkla khach san.

Korta fakta om Vietnam

Huvudstad Hanoi (ligger i norra Vietnam)
Största staden Ho Chi Minh City (hette tidigare Saigon, ligger i södra Vietnam)
Officiellt språk Vietnamesiska
Statsskick Republik: Enpartistat med marxist-leninistisk styre
Storlek 332 698 kvadratkilometer
Högsta punkt Fan Si Pan, drygt 3 145 meter över havet
Befolkning 91,7 miljoner (beräknad siffra för år 2015)
BNP (nominell) per capita 2 321 USD (beräknad siffra för år 2015)
Valuta đồng (₫) (VND)
Tidszon UTC +07:00 (Indokinas tidszon)

Sommartid tillämpas ej

Trafik Högertrafik
Landsnummer (telefoni) +84
Landskod (internet TLD) .vn
Viktiga historiska datum Den 30 april 1975: Vietnams folkarmé och Sydvietnams nationella befrielsefront (FNL) intar Saigon.

Den 2 juli 1976: Nordvietnam och Sydvietnam bildar tillsammans den Socialistiska Republiken Vietnam.

Den 28 november 2013: Den Socialistiska Republiken Vietnam antar sin nuvarande konstitution.

Vietnam – ett land av kontraster

Nere vid kusten mot Stilla havet karaktäriseras Vietnam av flacka slätter och här är en betydande del av marken uppodlad. Här bor en mycket stor andel av landets befolkning, särskilt i deltaområdena för floderna Mekong och Röda floden, trots att bara en fjärdedel av landets totala yta är slättland. En majoritet av slättbefolkningen identifierar sig som Kinh, det vill säga etniska vietnameser.

Om man lämnar kustområdena blir landskapet bergigt och betydligt mer glesbefolkat. I bergen lever både Kinh och folkgrupper som Hmong, Muong och olika Thaifolk. Klimatet tenderar att bli svalare ju högre upp man kommer. Om man vill komma ifrån hettan nere i slättlandet kan man till exempel bege sig upp till Da Lat, där temperaturerna är lägre och det finns enkla vandringsleder att gå genom de natursköna omgivningar.

Exempel på intressanta besöksmål

Bad & Strandliv
 • Tran Phu
 • Mui Ne
 • Phan Thiet
 • Phu Quoc
 • Vinh Ha Long (den nedstigande drakens bukt)
Natur
 • Nationalparken Phon Nha-Ke Bang (enormt karstområde med cirka 300 grottor)
Historia
 • Den gamla kejsarstaden Hué
 • Ho Chi Minh-mausoleet i Hanoi
 • Återföreningspalatset och Krigsminnesmuseet i Ho Chi Minh City
Religion
 • Chùa Hương (Parfym-pagoden)
 • Tempelkomplexet i My Son (uppfört under Champarikets era)
Övrigt
 • Mekongdeltats flytande städer

Att resa inom landet

I Vietnam finns det gott om transportalternativ som inte behöver gräva ett djupt hål i plånboken. Man kan till exempel åka tåg och välja enklast möjliga sittvagn med träbänkar. Detta är dock inte särskilt bekvämt – ska man åka långt kan det vara värt att spendera lite extra om man har möjlighet. Det går till och med att köpa en liggplats med luftkonditionering, men det kostar förstås extra.

Ett alternativ till tågen är de långfärdsbussar som är anslutna till systemet Open Tour Ticket. Du köper en bussbiljett som gäller från punkt A till punkt B, men du måste inte göra hela resan i ett svep utan kan stanna vid varje stop längs vägen och sedan hoppa på en ny buss. Det går alltså att till exempel köpa en bussbiljett som gäller för hela sträckan från Ho Chi Minh City till Hanoi, och hoppa av och utforska intressanta platser längs vägen genom landet. Obs! Det lokala busskontoret behöver få veta minst ett dygn i förväg att du kommer att behöva en plats på en viss buss.

Att färdas inom städerna

I städerna finns det ett rikt utbud av prisvärda transportmedel och stadsbusstrafiken har byggts ut en hel del på senare år, framförallt i storstäderna. Andra alternativ är taxibilar, motorcykeltaxi (xe om / xe honda) och cykeltaxi (cyklo). Taxibilar ska ha taxameter. För resor med motorcykeltaxi eller cykeltaxi finns inte något sådant krav, så säkrast är att göra upp om priset i förväg. Har man med sig papper och penna brukar det gå att komma överens om ett pris även om man inte talar vietnamesiska.

Charterresor till Vietnam

Fördelar med charterresor

Charterresor till Vietnam erbjuder en smidig och bekymmersfri reseupplevelse. Med paketresor som inkluderar flyg, transfer och boende, kan du fokusera mer på din semester och mindre på planeringen. Dessutom erbjuder många charterbolag möjligheten att lägga till utflykter och aktiviteter i paketet, vilket ger en komplett semesterupplevelse. Att man väljer charter till Vietnam behöver absolut inte betyda att man tillbringar all sin tid inne på en all-inclusive resort.

Bästa tiden att besöka Vietnam

Vietnam kan besökas året runt, men för att få ut mesta möjliga av din charterresa är det bra att känna till de olika klimatzonerna. Norra Vietnam är bäst att besöka från oktober till april, medan södra delen av landet är mest inbjudande från december till april, då vädret är torrt och soligt.

Populära destinationer i Vietnamn

Ho Chi Minh-staden

Ho Chi Minh, tidigare känd som Saigon, är Vietnams pulserande hjärta. Den är inte längre huvudstad (det är Hanoi) men Ho Chi Minh är fortfarande staden med störst befolkning.

Ho Chi Minh-staden erbjuder en spännande mix av moderna skyskrapor, historiska sevärdheter och livliga marknader. Besök krigsminnesmuseet för en gripande inblick i Vietnams historia och avsluta dagen med att utforska stadens blomstrande streetfood-scen.

Staden hette ursprungligen Prey Nokor (på språket kmer), medan namnet Sài Gòn är från 1600-talet. År 1859 tog Franrike kontroll över Saigon och gjorde den till huvudstad för hela Franska Cochinkina, och under perioden 1887-1902 var den också huvudstad i Franska Indokina. Efter att Frankrike lämnat landet gjorde kejsaren Bao Dai Saigon till huvudstad i sitt rike år 1950. Efter Vietnams delning fyra år senare fortsatte Saigon att vara huvudstad för Republiken Vietnam (Sydvietnam). År 1975 störtades regeringen där av den Demokratiska republiken Vietnams (Nordvietnams) styrkor och deras allierade. Året därpå fick staden ett nytt namn, Ho Chi Minh-staden, för att hylla den nordvietnametiske ledaren Ho Chi Minh. Många vietnameser använder fortfarande namnet Saigon i dagligt tal, särskilt när de talar om stadens gamla stadskärna.

Halong Bay

Halong Bay är känt för sina turkosblå vatten och tusentals kalkstensöar täckta av frodig grönska. En båttur här är ett måste för att verkligen uppskatta dess naturliga skönhet. Många charterpaket inkluderar en kryssning i Halong Bay, där du kan utforska gömda grottor och isolerade stränder.

Hoi An

Denna charmiga stad är berömd för sin välbevarade gamla stadskärna, som är ett UNESCO-världsarv. Hoi Ans lugna gator, traditionella hus, och färgglada lyktor skapar en magisk atmosfär, särskilt på kvällen. Missa inte att prova stadens berömda maträtter eller att anpassa kläder hos en av de många skräddarna.

Det vietnamesiska köket

Detta är ett mycket brett och smakrikt kök. Exempel på vanligt förekommande ingredienser är ingefära, lime, Thai-basilika, citrongräs, vietnamesisk mynta, fisk sås (nước mắm), Saigon-kanel och chili av typen Bird’s Eye. Var inte rädd för att prova lokala delikatesser från gatukök och marknader. Pho, Banh Mi och färska vårrullar är bara några av de rätter som du inte får missa.

Det finns en stark preferens i Vietnam att varje måltid ska innehålla de fem komponenterna söt, salt, bitter, sur och kryddstark. Traditionellt har matlagningen i Vietnamn ofta byggt på färska ingredienser och inte förlitat sig mycket på olja och mjölkprodukter. Många av rätterna inkuderar ris i en eller annan form, till exempel kokt ris, risnudlar, rismjöl och rispapper.

Under kolonialtiden gjorde det franska köket intryck i Vietnam och det var till exempel då som baguetten kom till landet. Numera är en fransk baguett fylld med klassiska vietnamesiska ingredienser mycket populär som snabbmat i Vietnam och kallas för bánh mì thịt. Exempel på ingredienser som kom till Vietnam under den franska kolonialtiden är lök, potatis, morot, kronärtskocka, sparris, blomkål och grönsallad. Det var också under den här epoken som kaffe slog igenom.

Prova på vietnamesiska drycker

 • Bia hoi är en öl som tillverkas informellt och i små kvantiter. Det kan vara svårt att få tag på den i södern, för den är starkt förknippad med norra Vietnam där den är vanligt förekommande i små barer och hos gatuförsäljare. Den bryggs dagligen och kostar inte mycket att köpa. Alkoholhalten brukar ligga kring 3%.
 • Cà phê sữa đá är en dryck bestående av starkt, mörkrostat iskallt kaffe och söt kondenserad mjölk. Mjölken ligger på botten av koppen, och du rör själv in den i kaffet i enlighet med dina preferenser.

Tips för charterresenärer

Paketerbjudanden

Se över olika charterbolags erbjudanden noggrant. Många har specialerbjudanden som inkluderar extra utflykter eller upplevelser, vilket kan ge din resa ytterligare värde.

Kulturell medvetenhet

Vietnam har en rik kulturell arv. Att visa respekt och förståelse för lokala seder och traditioner kommer inte bara att berika din resa utan också bidra till positiva upplevelser med lokalbefolkningen.