Vietnam

vietnamnVietnam ligger i Sydostasien och har kust mot Stilla havet. De närmsta grannländerna är Laos, Kambodja och Kina.

Att flyga till Vietnam från Sverige brukar inte vara jättebilligt, inte ens när man får fatt i en restresa, men man bör tänka på att det går att leva väldigt billigt i Vietnam under vistelsen där. Om boende inte ingår i restresan kan man bo på så kallade nha khach, vilket är mycket enkla gästhus som vietnameser med begränsade inkomster bor i när de är ute och reser och som vanligen bara kostar några få USD per natt. Om du planerar för denna typ av boende kan det vara idé att köpa ett eget överlakan för det brukar saknas i sängarna. Myggsprej eller myggnät är också bra att ha.

Vill man gå upp ett steg i standard finns små hotell som kallas khach san. Ute på landsbyggden brukar en natt på de billigaste khach san kosta under 15 USD, men i storstäderna är det vanligare med 15-30 USD natten även för mycket enkla khach san.

Korta fakta om Vietnam

Huvudstad Hanoi (ligger i norra Vietnam)
Största staden Ho Chi Minh City (hette tidigare Saigon, ligger i södra Vietnam)
Officiellt språk Vietnamesiska
Statsskick Republik: Enpartistat med marxist-leninistisk styre
Storlek 332 698 kvadratkilometer
Högsta punkt Fan Si Pan, drygt 3 145 meter över havet
Befolkning 91,7 miljoner (beräknad siffra för år 2015)
BNP (nominell) per capita 2 321 USD (beräknad siffra för år 2015)
Valuta đồng (₫) (VND)
Tidszon UTC +07:00 (Indokinas tidszon)

Sommartid tillämpas ej

Trafik Högertrafik
Landsnummer (telefoni) +84
Landskod (internet TLD) .vn
Viktiga historiska datum Den 30 april 1975: Vietnams folkarmé och Sydvietnams nationella befrielsefront (FNL) intar Saigon.

Den 2 juli 1976: Nordvietnam och Sydvietnam bildar tillsammans den Socialistiska Republiken Vietnam.

Den 28 november 2013: Den Socialistiska Republiken Vietnam antar sin nuvarande konstitution.

Vietnam – ett land av kontraster

Nere vid kusten mot Stilla havet karaktäriseras Vietnam av flacka slätter och här är en betydande del av marken uppodlad. Här bor en mycket stor andel av landets befolkning, särskilt i deltaområdena för floderna Mekong och Röda floden, trots att bara en fjärdedel av landets totala yta är slättland. En majoritet av slättbefolkningen identifierar sig som Kinh, det vill säga etniska vietnameser.

Om man lämnar kustområdena blir landskapet bergigt och betydligt mer glesbefolkat. I bergen lever både Kinh och folkgrupper som Hmong, Muong och olika Thaifolk. Klimatet tenderar att bli svalare ju högre upp man kommer. Om man vill komma ifrån hettan nere i slättlandet kan man till exempel bege sig upp till Da Lat, där temperaturerna är lägre och det finns enkla vandringsleder att gå genom de natursköna omgivningar.

Exempel på intressanta besöksmål

Bad & Strandliv
 • Tran Phu
 • Mui Ne
 • Phan Thiet
 • Phu Quoc
 • Vinh Ha Long (den nedstigande drakens bukt)
Natur
 • Nationalparken Phon Nha-Ke Bang (enormt karstområde med cirka 300 grottor)
Historia
 • Den gamla kejsarstaden Hué
 • Ho Chi Minh-mausoleet i Hanoi
 • Återföreningspalatset och Krigsminnesmuseet i Ho Chi Minh City
Religion
 • Chùa Hương (Parfym-pagoden)
 • Tempelkomplexet i My Son (uppfört under Champarikets era)
Övrigt
 • Mekongdeltats flytande städer

Att resa inom landet

I Vietnam finns det gott om transportalternativ som inte behöver gräva ett djupt hål i plånboken. Man kan till exempel åka tåg och välja enklast möjliga sittvagn med träbänkar. Detta är dock inte särskilt bekvämt – ska man åka långt kan det vara värt att spendera lite extra om man har möjlighet. Det går till och med att köpa en liggplats med luftkonditionering, men det kostar förstås extra.

Ett alternativ till tågen är de långfärdsbussar som är anslutna till systemet Open Tour Ticket. Du köper en bussbiljett som gäller från punkt A till punkt B, men du måste inte göra hela resan i ett svep utan kan stanna vid varje stop längs vägen och sedan hoppa på en ny buss. Det går alltså att till exempel köpa en bussbiljett som gäller för hela sträckan från Ho Chi Minh City till Hanoi, och hoppa av och utforska intressanta platser längs vägen genom landet. Obs! Det lokala busskontoret behöver få veta minst ett dygn i förväg att du kommer att behöva en plats på en viss buss.

Att färdas inom städerna

I städerna finns det ett rikt utbud av prisvärda transportmedel och stadsbusstrafiken har byggts ut en hel del på senare år, framförallt i storstäderna. Andra alternativ är taxibilar, motorcykeltaxi (xe om / xe honda) och cykeltaxi (cyklo). Taxibilar ska ha taxameter. För resor med motorcykeltaxi eller cykeltaxi finns inte något sådant krav, så säkrast är att göra upp om priset i förväg. Har man med sig papper och penna brukar det gå att komma överens om ett pris även om man inte talar vietnamesiska.