Dubai

[restresor destination=dubai]

Dubai, en glittrande juvel i Förenade Arabemiratens krona, är en stad som förvandlats från en liten fiskeby till en av världens mest spektakulära metropoler. Med sin djärva arkitektur, lyxiga shopping, och kulturella mångfald, är Dubai en populär destination för turister från hela världen.

För den äventyrslystne turisten erbjuder Dubai en unik blandning av modernitet, tradition, och lyx. Oavsett om du är ute efter kulturella upplevelser, shopping i världsklass, eller äventyr i öknen, har Dubai något att erbjuda. Med sin välkomnande atmosfär och vänliga lokalbefolkning, är Dubai en lockande destination för många.

dubai

Om Dubai

Dubai är ett av de sju emirat som utgör landet Förenade Arabemiraten. Dubai ligger på den Arabiska halvön, längs med Persiska vikens kust. De gränsande emiraten är Abu Dhabi och Sharjah, och Dubai gränser även till sultanatet Oman.

Dubai är inte större än 3 900 km² och har cirka 2,5 miljoner bofasta invånare. Till emiratet Dubai hör exklaven Hatta, en oas som ligger i bergen mot gränsen till Oman.

Dubai och Abu Dhabi är de enda av de sju emiraten som har vetorätt i Förenade Arabemiratens federala råd.

Arkitektur

Dubai har några av världens mest välkända moderna byggnader, inklusive Burj Khalifa, världens högsta byggnad, och det segelformade hotellet Burj Al Arab. Staden fortsätter att imponera med sina arkitektoniska bedrifter, som den nyöppnade Dubai Frame och den kommande Dubai Creek Tower.

Shopping och underhållning

Dubai är känt för sina extravaganta shoppingcenter, som Dubai Mall och Mall of the Emirates, där besökare kan shoppa allt från designerkläder till elektronik.

Nöjesparker

För familjer erbjuder Dubai en rad nöjesparker, inklusive IMG Worlds of Adventure och Dubai Parks and Resorts.

Kulturella upplevelser

Trots sin moderna framtoning är Dubai djupt rotad i sin kulturella tradition. Al Fahidi-fortet och Dubai Museum erbjuder en inblick i stadens historia, medan soukerna i Deira låter besökare uppleva den traditionella handeln med guld, kryddor och textilier.

Kulinariska äventyr

Dubais kulinariska scen är lika diversifierad som dess befolkning. Här kan du njuta av allt från traditionell arabisk mat till rätter från nästan varje hörn av världen. Missa inte att prova regionala delikatesser som shawarma, falafel och de söta baklavorna.

Ökensafari

En resa till Dubai är inte komplett utan en ökensafari. Upplev spänningen i att åka över sanddynerna i en 4×4, följt av kamelridning, sandboarding, och en traditionell arabisk middag under stjärnorna.

Vattensporter

Dubais kustlinje erbjuder utmärkta möjligheter för vattensporter, från dykning vid konstgjorda rev till kite- och vindsurfing.

Golf

Det finns flera golfbanor av hög standard i och kring Dubai. I början och slutet av golfens Europatour spelas Dubai Desert Classic respektive Dubai World Championship här.

Avslappning

För de som vill slappna av erbjuder stadens många lyxiga strandklubbar och spa-anläggningar en välkommen oas.

Bakgrund

År 1833 slog sig ätten Al Maktoum ned på den västa sidan av Dubaiviken, där stadsdelen Bur Dubai ligger idag.

Senare ingick emiratet i det brittiska protektoratet Fördragsstaterna (Trucial States / Trucial Oman). Under den här perioden växte Dubai i betydelse, huvudsakligen tack vare ökad transittrafik och handel. År 1902 höjde shahen av Persien sina hamntullar, och Dubai svarade med att helt avskaffa sina och samtidigt upplåta mark i Dubai för iranska handelsmän.

På 1960-talet upptäcktes olja i Dubai. Jämfört med grannen Abu Dhabi hade Dubai inte så stora intäkter från sin olja, men pengarna investerades i infraktur. Bland annat förbättrade man hamnen, anlade helt nya hamnar och investerade i flygplatsen. Detta förstärkte ytterligare Dubais roll som handelsstad i regionen.

När det brittiska protektoratet avvecklades bildades Förenade Arabemiraten år 1971. Det oljerika Abu Dhabi hade mest makt i den nya federation, med Dubai på andra plats och de övriga fem emiraten på tredje plats. Det är fortfarande så att Abu Dhabi tillsätter landets president och överbefälhavare, medan Dubai tillsätter vicepresidenten och premiärministern.

Värt att notera i sammanhanget är att det som idag är de självständiga länderna Bahrain och Qatar ingick i det brittiska protektoratet, men valde att inte ingå i federationen.

Bra att veta inför resan till Dubai

Bästa tiden att besöka

Svenska resenärer brukar fördra att besöka Dubai under november – mars. Dels är det kallt och mörkt och Sverige då, och Dubai är en varm och solsäker plats. Dels är det ”vinter” även i Dubai under den perioden, vilket innebär mildare temperaturer. Sommarmånaderna kan vara extremt varma med temperaturer som regelbundet överstiger 40 grader Celsius.

Att komma hit

Dubai är lättillgängligt med flyg från de flesta större städer runt om i världen, med Dubai International Airport som en av de mest trafikerade flygplatserna globalt. Det går bland annat att flyga direkt från Stockholm Arlanda till Dubai. Dubai är också en kryssningshamn.

Den största flygplatsen i Dubai är Dubai International Airport (IATA:DXB) som fungerar som nav för flygbolaget Emirates. Den ligger ungefär 10 minuter med bil från Dubais centrum.

I Jebel Ali, ungefär 45 minuter med bil från centrala Duba, i ligger flygplatsen AI Maktoum International Airport (IATA:DWC).

Språk

Den officiella språket i Förenade arabemiraten är arabiska. Engelska är ett mycket vanligt andraspråk och fungerar som lingua franca. Till exempel är vägskyltar skriva på både arabiska och engelska.

Ungefär 75% av Dubais befolkning är gästarbetare från syd- och sydostasien. Därför förekommer också många språk från den regionen i Dubai, till exmepel urdu, tamil, farsi, och tagalog.

Demografi

Bara en fjärdedel av Dubais befolkning är kvinnor.

Religion

Dubai är ett muslimskt emirat. Sharialagar tillämpas.

Islams förbud mot alkohol tillämpas inte mot turister i turistområden. Alkohol kan dock endast köpas i särskilda butiker, samt i hotell, restauranger och barer med tillstånd – ungefär som i Sverige. Det finns taxfree-butiker på flygplatsen med ett stort utbud av alkohol.

Både besökare och bofasta uppmanas iakta sedesam klädsel på offentliga platser, till exempel köpcentrum och restauranger. Det finns skyltar vid ingångarna till köpcentrum rörande klädkoden. Varken män eller kvinnor bör bära badkläder, bar överkropp eller ärmlösa plagg utanför bad- och strandområden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *