La Gomera

La Gomera är den näst minsta av de sju huvudöarna i Kanarieöarna och är mer känd för sin natur än för sina stränder, även om det givetvis finns goda möjligheter till sol och bad även på La Gomera. Precis som de övriga Kanarieöarna ligger La Gomera i Atlanten väster om Nordafrikas kust och är politiskt en del av Spanien.

La Gomera har bara 22 000 invånare och turismsektorn är inte alls lika utbyggd som på till exempel Gran Canaria och Teneriffa. Det är en ö som lockar besökare som vill utforska naturen och lära känna den kanariska kulturen. Det finns dock faktiskt en golfbana på ön, en bana som av golfentusiasterna brukar beskrivas som ”utmanande” eftersom man spelar sig ned mot havet och den totala höjdskillnaden är 175 meter.

Vill man besöka La Gomera kan det löna sig ett leta billiga restresor hos charterbolagen till någon av de större Kanarieöarna och sedan på egen hand ta sig vidare till La Gomera med färja eller lokalt flyg. Man kan till exempel ta färja från Los Cristianos på Teneriffa till La Gomera.

Korta fakta om La Gomera

Land Spanien
Region Kanarieöarna
Koordinater 28°07′N 17°13′W
Yta Nästan 370 kvadratkilometer
Öns diameter Cirka 22 km
Högsta punkt Alto de Garajonay, 1 487 meter över havet
Öns huvudstad San Sebastián de la Gomera
Valuta Euro

Vandra på La Gomera

Att utforska La Gomera till fots är en fantastisk upplevelse och här finns allt från karga berg och urskog till traditionella terrassade odlingslandskap där det odlas grödor som vindruvor, tomater och bananer.

En bra utgångspunkt är Valle Gran Rey där det finns gott om bekväma stigar som slingrar sig fram genom vacker natur. Vill man inte vandra på egen hand finns det arrangerade turer att ansluta sig till.

La Gomera har inte haft något vulkanutbrott under de senaste två miljoner åren, så växtlivet har haft gott om tid på sig att kolonisera landskapet. Ön är mycket bergig och karaktäriseras av djupa raviner som kallas för barrancos. De höga bergen på La Gomera fångar in fukt från passadvinden vilket ger en mycket annorlunda miljö än de heta, torra och karga områdena närmare havsytan. De övre delarna av ravinerna får mycket regn varje år och är täckta av grönskande lagerträdskogar.

Sedan urminnes tider har befolkningen på La Gomera odlat jorden längre ned på sluttningarna genom att bygga vattningskanaler från de övre delarna.

Garajonay

I nationalparken Garajonay växer lagerträd och ljungträd, med grenar täckta av skägglav. Nationalparken har varit upptagen på UNESCO:s världsarvslista sedan år 1986. Sluttningen har gott om små stigar med varierande svårighetsgrad. Räkna med att vandra genom moln och dimma.

Sol & Bad

Om du är ute efter stränder där det också finns toaletter, restaurang och annan service rekommenderas San Sebastian och Playa Santiago. Har man inte sådana krav är utbudet betydligt större och man kan utforska många av de mindre välbesökta stränderna längs ön.

Golf

Golfbana Tecina Golf ligger vid Playa Santiago och är designad av Donald Steel. Banan, som karaktäriseras av generösa fairways och knepiga bunkrar, rör sig i riktning ned mot havet och höjdskillnaden mellan första hålet och sista hålet är 175 meter. Under spelets gång kan man njuta av fantastisk havsutsikt.

I anslutningen till golfbanan ligger hotellet Jardin Tecina som är ett av de lyxigaste på ön.

Huvudstaden San Sebastián

San Sebastián är den största staden på La Gomera och här ligger öns viktigaste hamn. Det bor ungefär 9 000 personer i staden och här finns restauranger, barer och butiker. Det finns också flera hotell med utsikt över hamnen och många turister väljer att ha San Sebastián som bas under sin vistelse på ön. Det går färja till San Sebastián från Teneriffa, Las Palmas och El Hierro.

Buss

Bussarna på La Gomera kallas guaguas och busstationen i San Sebastián heter följdaktligen Estación de Guaguas. Den ligger på Avenida Quinta Centenario och härifrån kan du ta bussar för att utforska olika delar av ön.

Historia

Platsen där San Sebastián ligger var bebodd (av guanches) redan innan spanjorerna anlände på 1400-talet.

När Christopher Columbus år 1492 gav sig iväg för att försöka hitta en västlig rutt till Indien stannade han till i San Sebastián för att göra sig redo för färden över Atlanten. Huset han bodde i är numera museum.