Costa de la Luz

[restresor destination=costa-de-la-luz]

Costa de la Luz, som sträcker sig längs Spaniens sydvästra kust mot Atlanten, är en förtrollande destination för charterturister. Med sin unika blandning av gyllene stränder, historiska städer och orörd natur är detta soliga kustparadis ett utmärkt val för alla som söker en avkopplande och kulturellt berikande semester.

För charterturister som söker en destination bortom de mest trafikerade turiststråken, erbjuder Costa de la Luz en bra kombination av avkoppling, kultur och äventyr. Oavsett om du är intresserad av att utforska Spaniens historia, njuta av vattensporter eller helt enkelt vill koppla av på stranden, har Costa de la Luz något för dig.

Om Costa de la Luz

Costa de la Luz är en del av den Andalusiska kusten som vetter mot Atlanten, inte Medelhavet. Costa de la Luz sträcker sig från Tarifa i söder, längs kustlinjen för provinserna Cádiz och Huelva, fram till floden Guidianas mynning.

Costa de la Luz är en av favoritdestinationerna när spanjorerna själva ska åka på strandsemester, men även en del fransoser och tyskar har hittat hit.

Strandliv och äventyr i vattnet

Costa de la Luz är berömd för sina långa, fina stränder, till exempel Playa de Bolonia och Playa de El Palmar. Här kan besökare njuta av solen, bada i vågorna och slappna av på den finkorniga sanden.

Costa de la Luz är också ett paradis för vattensportentusiaster. Området erbjuder fantastiska förhållanden för vind- och kitesurfing, särskilt i Tarifa, som är känt som Europas vindhuvudstad. Dykning och segling är också populära aktiviteter.

Natur

Här finns flera skyddade naturområden, bland annat Doñana National Park. I Doñana National Park lever flera utrotningshotade arter, inklusive panterlo (Lynx pardinus) – även kallad iberiskt lodjur eller spansk lo. Denna lodjursart är endemisk för Iberiska halvön.

Andra destinationer som jag rekommenderar för naturälskaren och den som gillar imponerande vyer är Cádizviken, våtmarkerna vid mynningarna för floderna Tinto och Odiel, klipporna vid La Breña och den salta våtmarken vid Barbate. La Breña y Marismas del Barbate Natural Park är en naturpark som bland annat är utgör ett viktigt skydd mot spridningen av sanddynor och erosion.

Historia och kultur

Denna kust har flera historiskt betydelsefulla städer och byar. Cádiz, en av Europas äldsta bebodda städer, bjuder på imponerande arkitektur och fascinerande museum. Missa inte heller den charmiga staden Jerez de la Frontera, känt för sin sherryproduktion och hästuppvisningar.

Här är några exempel på andra fina besöksmål i det här området:

  • Baelo Claudia, ruinerna av en liten romersk stad.
  • Cape Trafalgar. Det var nära denna udde som de engelska styrkorna under Horatio Nelson besegrade den fransk-spanska flottan.
  • La Rábida klostret i Palos de la Frontera, nära Huelva. Hit kom Christopher Columbus för att be fransiskanerbröderna om att de skulle hjälpa honom propagera för en upptäcktsresa väster ut. Fransiskanerbröderna introducerade Columbus till en lokal sjöfararfamilj vid namn Pinzón, som i sin tur hjäpte till att få det spanska kungahuset att stödja expeditionen. När Columbus väl seglade hade han med sig lokala sjömän från Huelvaområdet.

Det andalusiska köket

Den andalusiska matkulturen är en viktig del av Costa de la Luz. Här kan du smaka på lokala delikatesser såsom ”pescaíto frito” (friterad fisk), iberisk skinka och olika tapasrätter. Området erbjuder också utmärkta viner, särskilt från Jerez-regionen.

Inför resan till Costa de la Luz

Bästa tiden att besöka Costa de la Luz

Svenskar brukar föredra att besöka Costa de la Luz under den varmare delen av året, från maj till september. Vår och höst är innebär mildare temperaturer och färre turister, vilket är ett plus för vissa resenärer.

Costa de la Luz har ett tempererat klimat. Den varmaste månaden på ået är juli och den kallaste är februari. Oktober är den regnigaste månaden (i genomsnitt 188 mm nederbörd) och juli är den torraste (ingen nederbörd alls eller någon enstaka milimeters nederbörd under ett normalt år).

Att ta sig hit

Costa de la Luz är tillgänglig via flygplatserna i Sevilla, Jerez och Málaga, med direktflyg från större europeiska städer. Regionen är också väl förbunden med järnväg och bilvägar.

Att ta sig till Jerez med tåg

Det går både långdistanståg, regionaltåg och pendeltåg till Jerez. Alla drivs av RENFE, Spaniens nationella järnväg.

  • Med långdistanståg går det att nå Jerez från Madrid (järnvägsstationen Atocha). Tågen heter ALVIA och resan tar ungefär 4,5 timmar.
  • Jerez är en hållplats längs resvägen för regionaltåget som går mellan Sevilla/Córdoba/Jaén och Cadiz. Tåget heter Andalucia Express.
  • Ett pendeltåg går från Jerez flygplats till den större järnvägsstationen inne i Jerez, och resan tar bara 10 minuter. Det går också att åka pendeltåg från Cadiz port till Jerez, den resan tar 45 minuter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *