Teneriffa

Teneriffa (spanska: Tenerife) är den största och mest välbefolkade av Kanarieöarna. Precis som resten av Kanarieöarna ligger Teneriffa i Atlanten utanför Afrikas nordvästra kust. Avståndet mellan Teneriffa och det afrikanska fastlandet är cirka 275 km.

Teneriffa har varit en populär soldestination sedan 1960-talet och besöks varje år av stora skaror. En majoritet av alla turister är européer och väldigt många kommer från Storbritannien, Tyskland och det spanska fastlandet.

Teneriffa lockar med sol & bad, aktivt nattliv och fascinerande natur. Här finns både vulkaner, öknar, grönskande skogar och sandiga stränder. Denna triangulära ö är drygt 2 000 kvadratmeter stor och har berget Teide som högsta punkt. Med sina 3 718 meter är Teide inte bara Kanarieöarnas utan hela Spaniens högsta berg.

Teneriffa bildades när en stor vulkan sköt upp ur havet och sammanfogade tre mindre öar som redan låg där. Denna vulkantopp förstördes senare av ny vulkanaktivitet, och därefter skapades Cañadaskratern som har en omkrets på 45 kilometer. Ett nytt vulkanutbrott resulterade i berget Teide på Teneriffas nordvästra kant. Det senaste vulkanutbrottet på Teneriffa ägde rum under tio dagar år 1909. Det var vulkanen Chinyero, som ligger nordväst om Teide, som stod för detta utbrott.

Turism

Den södra sidan av Teneriffa har den mest utpräglade strandkulturen, bland annat för att här råder bra badväder under större delen av året. Januari och februari är dock svala jämfört med resten av året, och det brukar komma en del (mycket välbehövligt) regn under den perioden även om de flesta dagar är soliga. Södra Teneriffa har väldigt många hotell och det är vanligt att lokalbefolkningen inte bara pratar spanska utan också engelska, särskilt om de arbetar i turistbranschen.

Den norra sidan av Teneriffa har ett annorlunda klimat än den södra sidan och påminner mer om spansk vår året runt. Vädret är också lite mer blandat och växlande här. Det är vanligt att det är soligt på morgonen och sedan mulnar på framåt eftermiddagen, vilket innebär att norrsidan har färre soltimmar totalt över året. Strandkulturen är inte lika dominerande här och den lokala kulturen är starkare än på södra sidan. Många här talar endast spanska och odlingen av bananer är fortfarande mycket viktig för den lokala ekonomin.

Den del av Teneriffa som får mest regn är den bergiga västra sidan.

Bra att veta är att i den spanska som talas på ön Teneriffa uttalas c som ett svenskt s snarare än det läspljud som används på det spanska fastlandet. Cinco (fem) uttalas alltså sinko, precis som i mexikansk spanska. Det finns språkskolor på Teneriffa om man vill passa på att lära sig lite spanska under semestern.

Korta fakta om Teneriffa

Land Spanien
Region Kanarieöarna
Koordinater 28°16′7″N 16°36′20″V
Öns huvudstad Santa Cruz de Tenerife
Valuta Euro
Kreditkort De flesta någorlunda stora ställen accepterar kreditkort och betalkort, förutsatt att kortet har chip och pin-kod.
Area 2 034 kvadratkilometer
Kust 237,8 km
Tidszon UTC0

(Sommartid: UTC +1)

Exempel på städer och byar på Teneriffa

Namn Info
Santa Cruz de Tenerife Öns huvudstad
Las Américas Populär turistdestination
Costa Adeje Populär turistdestination
Puerto de la Cruz Här ligger Loro Parque Zoo
Los Gigantes Här ligger klipporna Los Gigantes.

Många val- och delfinexkursioner utgår ifrån Los Gigantes.

La Laguna Världsarvsby
El Medáno Berömd för sin vindsurfing. Det är ofta blåsigt här.
Las Galletas Fiskeby
Los Abrigos Fiskeby

Vägar

En motorväg går runt nästan hela ön och sammanbinder de flesta någorlunda stora städer med varandra. Motorvägen är utan vägtullar.

De mindre vägarna på Teneriffa tenderar att vara i sämre skick och kännetecknas ofta av ojämnt vägunderlag och stora höjdskillnader eftersom de slingrar sig fram genom bergslandskapet.

Flygplatser

Teneriffa har två flygplatser:

  • Reina Sofia Airport (Tenerife South Airport)
  • Los Rodeos Airport (Tenerife North Airport)

Flygplatsen Reina Sofia ligger i söder och är den av de två flygplatserna som flest turister använder.

Flygplatsen Los Rodeos Airport ligger i norr, nära Santa Cruz.

Bägge flygplatserna har flyg till andra Kanarieöar och till storstäder i Europa, samt till vissa andra destinationer i resten av världen, inklusive Dakar (Afrika) och Miami (Nordamerika).

Ekonomi

Fram till 1960-talet var Teneriffa mycket beroende av sina bananodlingar för att få exportinkomster, vilket gjorde öns ekonomi känslig för variationer i bananpriset och problem med bananskörden. Numera är turism en stor del av öns ekonomi, vilket har bidragit till ökat välstånd.

Turism & Jordbruk

På 1960-talet började turister anlända i stora skaror vilket förändrade öns ekonomi markant och förde in mycket mer pengar i landet varje år jämfört med tidigare. Sedan dess har städerna på ön vuxit till sig och det har byggts stora turistanläggningar som skapat arbetstillfällen utanför den tidigare så viktiga jordbrukssektorn. Teneriffa är dock fortfarande en ö där bananer odlas och varje år exporteras kring 150 000 ton bananer härifrån, huvudsakligen till det spanska fastlandet. Andra exempel på grödor som odlas på Teneriffa är avokado, kaktusfikon, citrus och kaffe.

Ost

Om du besöker Teneriffa bör du absolut passa på att testa några av de lokala ostarna för här finns ett rikt och spännande utbud av lokalproducerade ostar av olika karaktär, inklusive rökta ostar, saltade ostar och färskostar. Getosten är särskilt berömd, men här görs även ost på komjölk och fårmjölk. Varje år exporteras cirka 3 400 ton ost från Teneriffa och ungefär lika mycket ost konsumeras lokalt. Förr i tiden fungerade ostar som en slags valuta på ön.

Övrigt

Teneriffa är en del av Spanien som i sin tur är en del av EU, men Teneriffa ingår inte i EU:s tullunion och har särskilda regler för momsen (VAT). Produkter som det är hög skatt på inom EU, såsom tobak och alkohol, är billigare på Teneriffa.