Jordanien

[restresor destination=jordanien]

Jordanien är en fascinerande destination som erbjuder en blandning av antik historia, natursköna landskap och gästvänliga människor. Landet är ett paradis för historieintresserade, äventyrare och kulturälskare. Oavsett om du söker äventyr i öknen eller bara vill koppla av vid Döda havet är Jordanien en destination som kommer att lämna dig med oförglömliga minnen. Här är en guide för dig som funderar på Jordanien som nästa charterdestination.

petra jordanien

Om Jordanien

Jordanien ligger i en del av Mellanöstern som varit strategiskt viktig sedan mycket lång tillbaka, i området Levanten och i den region som brukar kallas för den bördiga halvmånen. När man befinner sig i Jordanien är man i Asien, men inte långt från vare sig Europa eller Afrika. Landet har kust mot både Döda havet och Röda havet, och har fått sitt namn efter floden Jordan, som flyter längs Jordaniens västra gräns.

Jordanien gränsar till Syrien, Irak, Saudiarabien, Israel och Palestina (Västbanken).

Huvudstad

Amman är Jordaniens huvudstad och mest befolkade stad.

Befolkning

Det bor över 11 miljoner människor i Jordanien. En stor majoritet av dem, ungefär 95%, är sunni-muslimer. Resten är huvudsakligen kristna araber.

Styrelseskick

Jordanien är på pappret en konstitutionell monarki, men kungahuset har mycket stor makt och landets formella namn är det Hashimitiska kungadömet Jordanien.

Ekonomi

Jordaniens ekonomi är en av de minsta i regionen. Landet är dock en viktig turistdestination och många reser också hit för att få hälsovård eftersom det finns en välutvecklad sjukvårdssektor här.

Geografi och klimat

Naturen i Jordanien består huvudsakligen av torra ökenplatåer i öster och ett höglandsområde i väster. I västplatån finns oaser och det finns också vattenvägar som fylls under delar av året. Klimatet i Jordanien är huvudsakligen torrt och varmt, men i västra Jordanien faller det en hel del regn mellan november och april. Det är inte svårt att förstå varför de flesta större städer i Jordanien ligger i den nordvästra delen av landet. Det finns dock en del städer som vuxit upp kring oaser i öst, till exempel Azraq och Ruwaished.

Jordanfloden flyter längs landets västra gräns och är mycket viktig för livet i Jordanien. Inte så långt från floden ligger ett höglandsområde med bördiga fält och ett bälte av skog, innan floddalen tar vid.

Som nämnts ovan har Jordanien kust mot både Döda havet och Röda havet, men i bägge fallen rör det sig om ganska korta kustremsor.

Den högsta punkten i Jordanien är Jabal Umm al Dami, som ligger 1 854 meter över havet i en bergsskedja. Den lägsta punkten är Döda havet, som ligger 420 meter under havsnivån.

Populära destinationer i Jordanien

Petra – den förlorade staden

Denna uråldriga stad, uthuggen ur rosa klippor av nabatéerna, är känd för sin arkitektur och sitt avancerade vattensystem. Glöm inte att gå igenom Siq-sprickan som leder till Al Khazneh (Skattkammaren).

Wadi Rum

Wadi Rum erbjuder ett dramatiskt ökenlandskap som ofta jämförs med Mars. Här kan du uppleva ökensafari, klättring och övernattning i beduinläger under stjärnorna.

Döda havet

Döda havet, det lägsta punkten på jordens yta, är känt för sitt extremt salta vatten och helande lera. Missa inte chansen att flyta i dess unika vatten och njut av en naturlig spa-upplevelse.

Amman – Jordaniens huvudstad

Amman, Jordaniens huvudstad, är en fascinerande mix av gammalt och nytt. Utforska de antika romerska ruinerna, såsom Ammans amfiteater, och njut av stadens moderna sidor med dess restauranger, caféer och konstgallerier.

Jerash

Jerash är en av de bäst bevarade romerska provinsstäderna i världen. Staden erbjuder imponerande ruiner, inklusive triumfbågar, tempel och en välbevarad teater.

Aqaba

Aqaba, beläget vid Röda havet, är ett paradis för dykare och snorklare med sina korallrev och marina liv. Här kan du också njuta av vattensporter som segling och vindsurfing.

Dana Biosphere Reserve

Dana Biosphere Reserve är Jordaniens största naturreservat och erbjuder fantastiska vandringsleder genom mångsidiga ekosystem, från sanddyner till bergiga terränger.

Tips! Om du vill besöka fler naturreservat finns också Azraq Wetland Reserve, Shaumari Wildlife Reserve and Mujib Nature Reserve.

Planera din resa till Jordanien

När är bästa tiden att besöka Jordanien?

Personligen rekommenderar jag våren (mars till maj) och hösten (september till november). Då är väldret mildare än under sommaren.

Att flyga till Jordanien

Jordaniens nationella flygbolag heter Royal Jordanien Airlines och ingår i One World Alliance. Många utländska flygbolag flyger också hit, bland annat British Airways, Lufthansa och Air Arabia.

Den viktigaste flygplatsen i Jordanien är Queen Alia International Airport (QAIA) och ligger ungefär 35 km söder om Amman, på vägen mot Aqaba. Att åka bil från flygplatsen till Ammans centrum brukar ta 45-60 minuter. Det går också ta bussen från QAIA till Amman; bussbolaget heter Royal Jordan Bus.

Det finns ytterligare två internationella flygplatser i Jordanien:

  • Marka International Airport. Den ligger i East Amman och används huvudsakligen för charterflyg till andra delar av Mellanöstern, samt för att flyga till och från Aqaba.
  • King Hussein International Airport. Den ligger i Aqaba och används huvudsakligen för flyg till och från Amman (i Jordanien) och Istanbul (i Turkiet), men vissa europeiska charterflyg använder den också.

Med båt eller bil från Egypten

För den som inte vill anlända med charterflyg från Europa finns det flera andra tillgängliga alternativ, men alla som inte involverar flyg (charter är reguljärt) är ganska krångliga, särskilt med tanke på säkerhetsläget i regionen och spänningana mellan de olika länderna.

Men, om du har gott om tid och energi, och är sugen på ett äventyr, så går det till exempel att först ta sig till Egypten och sedan ta båten från hamnen Nuweiba i Egypten och Aqaba i Jordanien. Man kan välja mellan färja och snabbare båt. Färjan tar uppemot åtta timmar. Med den snabbare båten tar det bara en timme, men det finns inga fasta avgångstider och man kan inte köpa biljetter i förväg, så det kan bli ganska tidsödande ändå. Räkna med långa väntetider.

Eftersom båtarna är så pass tidsödande och krångliga är det många som istället tar taxi från Taba i Egypten och åker via Eliat i Israel till Aqaba i Jordanien. Be tullen i Israel att inte stämpla ditt pass, eftersom en israelisk stämpel kan orsaka problem i Arabländerna.

Bakgrund

Jordanien har varit befolkad sedan stenåldern. Under slutet av bronsåldern uppstod tre kungariken här Ammon, Moab och Edom. Under det tredje århundradet f. Kr. etablerades det Nabataeanska kungariket i och kring Petra. Detta var ett arabiskt kungadöme.

Senare har många olika civilizationer dominerat området, inklusive det assyriska, babyloniska, romerska, byzantinska och ottomanska. Mindre välkända internationellt är Rashidun, Umayyad och Abbasid.

Efter den arabiska revolten mot det Ottomanska riket år 1916 (under första världskriget) delades en del av Mellanöstern upp mellan Storbritannien och Frankrike, och det som idag är Jordanien ingick i den biten. Det Transjordanska Emiratet etablerades av det hashimitiska kungahuset år 1921 och emiratet blev ett brittiskt protektoriat.

År 1946, när andra världskriget var över, blev Jordanien en självständig stat: Det Hashimitiska kungadömet Jordanien.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *