Förenade Arabemiraten

[restresor destination=förenade-arabemiraten]

Förenade Arabemiraten (UAE) är ett fascinerande land som erbjuder en kombination av traditionell arabisk kultur och religion ihop med futuristisk modernitet. Bestående av sju emirat, inklusive Dubai och Abu Dhabi, lockar UAE årligen miljontals turister med sin imponerande arkitektur, lyxiga livsstil och rika kulturella arv. Oavsett om du är ute efter lyx och avkoppling eller äventyr och kulturella upptäckter, har UAE något att erbjuda.

Förenade Arabemiraten (UAE)

Om UAE

Förenade arabemiraten är ett land på den Arabiska halvön, med kust mot Persiska viken. Det gränsar till Oman öster och Saudiarabien i söder. Med Qatar och Iran har det endast gränser ute i vattnet i Persiska viken.

Förenade arabemiraten bildades i början av 1970-talet och är en federation av sju emirat, där Dubai och Abu Dhabi är de två mäktigaste. De övriga fem emiraten är Ajman, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah och Umm al-Qaywayn. 

Dubai och Abu Dhabi – de två mäktigaste emiraten i federationen

De två ermitan med mest makt i federationen är Dubai och Abu Dhabi, och det är också hit som flest turister reser när de besöker UAE. Bägge har oljefyndigheter, men Abu Dhabi är betydligt mer av ett renodlad oljeland än Dubai. Dubai har tjänat mindre pengar på olja än Abu Dhabi, men investerat dem strategiskt i andra lönsamma verksamheter – framförallt hamnar, flygplatser och sådant som lockar turister, internationella företag och rika individer.

Dubai är känt för sina spektakulära skyskrapor, inklusive Burj Khalifa, shoppingparadisen som Dubai Mall, och de extravaganta nöjesparkerna. Staden är också hem för några av världens mest lyxiga hotell, som Atlantis och The Palm, och mycket eleganta bostadsområden med lyxvillor längs kusten.

Abu Dhabi, UAE:s huvudstad, erbjuder en mer avslappnad atmosfär jämfört med Dubai och många beskriver Abu Dhabi som mer ”verkligt” än Dubai. Här kan du besöka den imponerande Sheikh Zayed-moskén, uppleva fartfyllda äventyr på Ferrari World eller utforska kulturen på Louvre Abu Dhabi.

Turistupplevelser i UAE

Shoppa på traditionella souker och prova på lokal mat

För en autentisk upplevelse, besök de traditionella soukerna där du kan handla allt från guld och kryddor till lokala textilier. Missa inte att prova lokala rätter som shawarma, hummus, och den söta desserten luqaimat.

Kulturarv

För att få en djupare förståelse för UAE:s rika historia och kulturarv, besök de olika museerna och kulturarvsbyarna. Al Fahidi-fortet i Dubai och Al Ain-staden i Abu Dhabi är också bra exempel på platser som berättar om landets förflutna.

Ökensafari

Upplev spänningen i en ökensafari, där du kan testa sandboarding, åka på kamelryggen, och avsluta dagen med en traditionell arabisk middag under stjärnorna.

Vattensporter

För vattensportentusiaster erbjuder UAE:s kustlinje utmärkta förhållanden för dykning, snorkling, och segling. Det finns också många vattenparker.

Nöjesparker

För familjer och nöjeslystna besökare har UAE ett brett utbud av nöjesparker. Från vattenparkerna Aquaventure och Yas Waterworld till temaparkerna IMG Worlds of Adventure och Warner Bros. World. Här finns det något för alla åldrar och intressen.

Planera din resa

Bästa tiden att besöka

De bästa månaderna att besöka UAE är mellan november och mars när temperaturerna är mildare. Under sommarmånaderna kan temperaturerna stiga kraftigt, vilket gör det mindre bekvämt att ägna sig åt utomhusaktiviteter.

Så kommer du hit

UAE är väl anslutet till resten av världen genom sina internationella flygplatser i Dubai och Abu Dhabi. När Dubais flygbolag Emirates växte till att bli ett av världens största svarade Abu Dhabi med att bilda flygbolaget Etihad Airways och inleda en mycket aktiv expansion. Därför finns det numera gott om flyglinjer till både Dubai och Abu Dhabi från storstäder runt om i världen.

Dubai International Airport är en av de snabbast växande flygplatserna i hela världen, och Sharjah Airport i det mindre välkända emiratet Sharjah är en av världens största flygplatser för fraktflyg. En hel del svenskar har också befunnit sig i Sharjah – om än mycket kortvarigt – eftersom det är vanligt att svenska charterplan till och från Phuket och Bangkok mellanlandar där.

Visum till UAE

Svenska medborgare beviljas ett kostnadsfritt turistvisum vid ankomsten till gränsen. Detta gäller för 30 dagar eller 60 dagar. Observera att det är ett turistvisum – det gäller inte för arbete, oavsett om man får lön eller ej.

Det finns möjlighet att förlänga sitt turistvisum med ytterligare 30 dagar mot betalning, men därefter måste man lämna landet. Det är inte helt ovanligt att personer gör mycket korta ”visumresor” till t ex Oman eller Qatar för att uppfylla lagens krav på att man ska lämna landet.

Viktigt: Provisoriskt svensk pass gäller ej för inresa i Förenade arabemiraten.

Förstå UAE

Huvudstrad: Abu Dhabi är huvudstad för Förenade arabemiraten.

Officiel religion: Islam

Officiellt språk: Arabiska

Styrelseskick

Vart och ett av de sju emirat som utgör UAE styrs av en ärftlig härskare (emir). Tillsammans utgör dessa sju emirer det federala högsta rådet, som är både högsta lagstiftande och högsta verkställande organ i federationen. Abu Dhabi tillsätter alltid federationens president och överbefälhavare, medan Dubai tillsätter vicepresidenten.

Politiska partier förekommer inte.

Demokratiska val hålls inte.

Beduinfolkens gamla klaner och stamtillhörighet är fortfarande mycket viktiga för samhällsstrukturen i Förenade arabemiraten.

Juridik

Sharialagar är en mycket viktig källa för Förenade arabemiratens lagstiftning och rättstillämpning.

Exempel på straff som förekommer är stening till döds, halshuggning, amputation av kroppsdel, korsfästning och piskning.

Exempel på brott som ses som allvarliga är mord, våldtäkt, stöld, rån, narkotikabrott, kätteri, äktenskapsbrott, homosexualitet och häxeri.

Bakgrund

Mellan år 2600 f. Kr. och 2000 f. Kr. existerade en bronsålderskultur i det område som nu är UAE och norra Oman. Umm an-Nar-kulturen uppphörde kring år 2000 f.Kr., en kultur som av arkeologer brukar beskrivas som sofistikerad i jämförelse med den efterföljande Wadi Suq-kulturen. Den sista bronsåldersfasen i området vet vi inte mycket om, eftersom arkeologer bara hittat några få bosättningar från den.

Efter bronsåldern följde järnåldern, och nu skapades välfungerande bevattningssystem här som ledde till stark tillväxt. En av de tidiga självständiga staterna i området var kungariket Uman, som existerade från ungefär 100-talet f. Kr. till 200-talet e. Kr.

Det inre av nuvarande UAE har sedan långt tillbaka behärskats av nomadiska beduinstammar som ständigt rör sig runt och inte byggt upp några klassiska kungariken eller stadstater. Samtidigt har kusten kännetecknats av en mer bofast befolkning, som dock varit starkt påverkad av – och ibland kontrollerade av – kringliggande stormakter. Till exmepel har perserna sedan lång tillbaka varit en dominerande makt i Persiska viken, och sedan kom europeiska sjöfarare – bland annat från Portugal. Sjörövare av varierande ursprung har också varit vanliga i Persiska viken.

År 1892 tog Storbritannien kontroll över området och gjorde det till ett brittisk protektorat; de så kallade Fördragsstaterna (Trucial States). Protektoratet upphörde i början av 1970-talet och en grupp tidigare fördragsemirat, bland annat Dubai och Abu Dhabi, bildade Förenade arabemiraten år 1972. Emiraten Bahrain och Qatar valde att inte ingå i federationen.

Ekonomi

Genom export av olja och naturgas har UAE:s ekonomi vuxit enormt sedan oljekällor först upptäcktes i området. Förenade arabemiraten är idag ett av världens rikade länder räknat i BNP per capita.

Olja finns i många delar av UAE, men oljeindustrin har framförallt sin bas i Abu Dhabi, och till viss del också i Dubai som blivit regionens främsta finansmetropol.

Överskott från oljeexporten används för att bygga ut infrastruktur, samt för att bekosta sådant som försvar, skola och sjukvård. Överskott placeras också i stora statliga oljefonder som investerar både i och utanför landet.

Landets medborgare åtnjuter till stora delar en hög levnadsstandard, medan situationen är annorlunda för många av gästarbetarna – särskilt de som kommer från södra och östra Asien och arbetar med till exempel byggprojekt och som hushållsanställda i UAE. Generellt sett är det också så att den ekonomiska utvecklingen har nått längre i Abu Dhabi och Dubai än i de övriga emiraten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *