Costa de Almería

[restresor destination=costa-de-almería]

Det finns många delar av den spanska solkusten som blir trånga och överbefolkade under högsäsongen, men Costa de Almería, belägen i regionen Andalusien i södra Spanien, är fortfarande en kuststräcka där man inte behöver känna sig inklämd som en sardin i en sardinask under semestern.

Costa de Almería

Med sina vidsträckta stränder mot Medelhavet, kristallklart vatten och charmiga byar, erbjuder Costa de Almería en vilsam semesterupplevelse för charterturister som söker sol, avkoppling och kulturella upptäckter. Costa de Almería innebär en fin kombination av strandliv, fascinerande kultur och äventyrliga aktiviteter. Det är en idealisk destination för charterturister som söker en semester bort från de mer överfulla turistmålen, men som ändå vill uppleva något av det bästa av vad Spanien har att erbjuda.

Med sitt soliga klimat, vänliga lokalbefolkning och mångfald av sevärdheter och aktiviteter, är Costa de Almería en destination som förtjänar att utforskas. Oavsett om du är ute efter en familjesemester, en romantisk getaway eller ett soloäventyr, har Costa de Almería något för alla.

Om Costa de Almería

Costa de Almería sträckers sig 217 km längs Andalusiens kust, från Pulpí vid gränsen mot provinsen Murcia till Adra vid gränsen mot provinsen Granada. Namnet Costa de Almería är förhållandevis ungt – det skapade på 1900-talet för att marknadsföra den Andalusiska kusten. Namnet Almería lånades från kuststaden Almería som ligger här. Stadens namn kommer i sin tur från dess gamla arabiska namn Madīnat al-Mariyya, vilket betyder Vakttornsstaden.

När är bästa tiden att besöka Costa de Almería?

Svenska resenärer brukar föredra att besöka Costa de Almería under den varmare delen av året, från våren till början av hösten.

Strandliv och vattensport i Costa de Almería

Costa de Almería har flera fina stränder, från den berömda Playa de los Muertos till de avskilda vikarna i Cabo de Gata-Níjar naturparken. För den äventyrlige erbjuder Costa de Almería en mängd aktiviteter. Vattensporter som kitesurfing och dykning är populära tack vare det klara vattnet och de många dykplatserna.

Om du känner för en kustnära promenad rekommenderar jag Paseo de Coches, där du är nära havet och samtidigt kan se många vackra trädgårdar.

Natur

Området Costa de Almería känt för sitt torra öken- och halvökenlandskap, som erbjuder spektakulära vyer och unika vandringsmöjligheter. Områdets unika landskap gör det också till en perfekt plats för bergsklättring och cykling.

Naturälskare kan med fördel besöka Cabo de Gata-Níjar Natural Park, naturreservatet Punta Entinas-Sabinar och Isla de San Andrés.

Kristallgruvan

År 2000 upptäckte en grupp geologer en ihålighet fylld med enorma gipskrisaller i en övergiven silvergruva nära Almería. Den grottliknande håligheten är 8 meter x 1,8 meter x 1,7 meter. Troligen bildades geoden för 6 miljoner år sedan, när Medelhavet dunstade bort och lämnade kvar tjocka lager av saltiga sediment (evaporiter).

Numera är kristallgruvan öppen för turister, men man måste följa med en guidad tur.

Med smak av Andalusien

Det andalusiska köket är en viktig del av upplevelsen på Costa de Almería. Njut av färska skaldjur, lokalt odlade grönsaker och traditionella rätter som ”gazpacho” och ”paella”. Missa inte att prova områdets berömda ”jamón” (skinka) och lokalt producerade viner.

Historia och kultur

Mitt tips är att du börjar med att utforska Alcazaba, och också ger dig gott om tid att lära känna de små fiskebyarna längs kusten som fortfarande har mycket av sin traditionella charm kvar.

Byggandet av fortet Alcazaba startade på 900-talet e. Kr. Stora delar av fortet förstördes av en jordbävning 1522. Detta är det näst största muslimska fortet i Andalusien, bara det berömda Alhambra är större. San Cristobal är en slottsruin som är kopplad till Alcazaba.

Har du mer tid över rekommenderar jag följande:

  • Chanca är en grupp hus som karvats ut ur stenar.
  • Det som numera är en katedral var ursprungligen en moské som omvandlades till en kristen kyrka. Även den här byggnaden förstördes mycket i den stora jordbävningen år 1522. När den återuppbyggdes efter jordbävningen skedde det huvudsakligen i renässans-stil. Byggnaden har varit ett viktigt försvar mot sjörövare, och har torn, merloner och skyddade gångvägar.
  • Det underjordiska bombskyddet i Almería skapades för att skydda civila under det spanska inbördeskriget. Det är öppet för besökare.
  • Almeríamuseet innehåller fynd från många olika epoker och kulturer, inklusive förhistoriska artefakter och iberiska, romerska, grekiska och muslimska objekt.
  • Cable Inglés (den engelska piren) är en järnvägspir från 1904 som byggdes för att underlätta transporterna av järnmalm, koppar och silver i Almería.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *