Österrike

Österrike är känt för sin rika historia, kulturella arv och enastående natur. Från de snötäckta Alperna till de livliga städerna erbjuder Österrike en unik blandning av äventyr och kulturupplevelser. I den här artikeln utforskar vi några exempel på vad detta vackra land har att erbjuda. Österrike är ett land som erbjuder något för alla. Oavsett om du är ute efter kulturella upplevelser, äventyr i naturen eller bara vill njuta av den lokala maten och drycken, kommer Österrike att ha något för dig.

Välkända städer

Wien: Musikens och konstens stad

Wien, landets huvudstad, är en stad som andas musik och konst. Besökare kan njuta av världsberömda operaföreställningar, utforska konstmuseer som Belvedere och Albertina, och vandra genom de historiska gatorna där kompositörer som Mozart och Beethoven en gång vandrade.

Salzburg: Mozarts födelsestad

Salzburg är en pittoresk stad omgiven av berg, känd som Mozarts födelsestad. Staden erbjuder liksom Wien en enastående blandning av musik, historia och arkitektur. Missa inte att besöka Mozarts födelsehus och den imponerande fästningen Hohensalzburg.

Salzburg är känt för sin välbevarade barockarkitektur och Salzburgs Gamla Stan är sedan år 1996 uppsatt på Unescos världsarvslista. Under andra världskriget skadades in Salzburg så hårt av bombningar som många andra städer. Broarna och en del av katedralen förstördes, men stora delar av barockarkitekturen överlevde.

Innsbruck: Alpernas hjärta

Innsbruck, som ligger i Tyrolen, brukar kallas för porten till Alperna och är ett paradis för äventyrsälskare. Med Innsbruck som bas kan du ägna dig åt vintersport, vandringar och mountainbike – beroende på säsong – samtidigt som du har tillgång till stadens alla bekvämligheter.

Natur och utomhusaktiviteter

Alperna

Österrike är känt för sina imponerande berg och de goda möjligheterna att ägna sig åt vintersport här. Vintertid erbjuder de perfekta förhållanden för skidåkning och snowboarding i världsklass med skidorter som St. Anton och Kitzbühel. Sommartid förvandlas Alperna till ett vandrings- och cykelparadis.

Donau

Floden Donau flyter genom Österrike och erbjuder vackra landskap och möjligheter till cykelturer längs med Donauleden, en av Europas mest populära cykelleder. Det går också att åka flodbåt längs Donau och njuta av de vackra omgivningarna.

Donau är Europas näst längsta flod (bara Volga är längde) och sträcker sig från Schwarzwald i Tyskland till Svarta Havet. På sin väg passerar den inte bara genom Österrikes huvudstad Wien, utan också genom de andra huvudstäderna Bratislava, Budapest och Belgrad.

Musik och festivaler

Österrike har en rik musikalisk tradition som firas på olika vis med återkommande festivaler och konserter. Salzburger Festspiele och Wiener Festwochen är bara två exempel på evenemang som lockar musik- och kulturfantaster från hela världen.

palats wien

Mat och dryck

Österrikisk mat är lika varierad som landets landskap. Prova lokala delikatesser som Wienerschnitzel, Apfelstrudel och Sachertorte. Glöm inte att smaka på de berömda österrikiska vinerna och den traditionella drycken Schnaps.

Praktiska tips för resenärer

Resa till och inom Österrike

Österrike är lättillgängligt med flyg, tåg och bil från många europeiska städer. Landet har ett utmärkt tågnätverk som gör det enkelt att resa mellan städer och regioner.

Man kan ta tåget till Österrike från vilket som helst av grannländerna och samtliga av dem – till och med Lichtenstein – har tåg till Österrike som avgår ofta. Från knutpunkter som Zürich, München, Frankfurt, Passau och Budapest kör ÖBB (Österrikes statliga järnväg) höghastighetståg av typen ICE och RailJet. Tåg av typen Eurocity är de näst snabbaste, och så finns det tåg av typen Intercity som går mellan alla de större städerna inom Österrike.

Den största järnvägsknuten i Österrike är huvudstaden Wien.

Tips #1! Både dagtåg och natttåg går till Österrike, inklusive Wien. Nattågen är långsammare, men det har sina fördelar att boka en sovplats och vakna utvilad på sin destination.

Tips #2! ÖBB erbjuder ett begränsat antal rabatterade biljetter som heter ”SparScheine” till och från bland annat Danmark, Polen och Tyskland vilket kan vara till stor nytta för den som vill åka tåg från Sverige till Österrike.

Bästa tiden att besöka Österrike

Österrike är ett resmål för alla säsonger. Vintern och vårvintern är perfekt för skidåkning, medan våren, sommaren och hösten erbjuder idealiska förhållanden för vandringar och cykelturer. Städerna har något att locka med året runt, inklusive julmarknader i december och kulturevenemang under olika delar av året.

Boende

Från lyxhotell i städerna till mysiga fjällstugor i Alperna finns det boendealternativ för alla smaker. Det kan vara nödvändigt att boka långt i förväg, särskilt om man vill till någon av de mer populära destinationerna och inte vill spräcka budgeten.