Albanien

[restresor destination=albanien]

Albanien har på senare år börjat locka allt fler turister från hela världen, inklusive en liten men stadigt ökande mängd charterturister. Albanien är inte det första land vi i Sverige tänker på när någon pratar om att boka en charterresa till sol och bad, men det här landet har mycket att erbjudaf ör charterturister som söker nya upplevelser och vill undvika de vanligare charterdestinationerna.

Gjirokastër i Albanien
Gjirokastër i Albanien

Landet, som är beläget på Balkanhalvön, erbjuder en enastående kombination av vackra landskap, vild natur, historiska platser, strandliv, och välkomnande kultur. Nu är rätt tid att upptäcka denna dolda pärla innan de större folkmassorna hittar hit. Albanien välkomnar dig att utforska dess skatter, från soliga stränder till antika ruiner, och allt däremellan. Gör dig redo för en oförglömlig resa till ett av Europas mest spännande och prisvärda resmål.

Upptäck Albanien

Trots sin ringa storlek är Albanien ett land med stora kontraster. Från de imponerande bergen i norr till de idylliska stränderna längs den albanska rivieran i söder – här finns det något för varje resenär. Dess huvudstad, Tirana, är en livlig stad med färgglada byggnader, museer och ett pulserande nattliv.

Bakgrund

Albanien är fortfarande starkt påverkat av tiden då landet styrdes av Enver Hoxka. Hoxka var en kommunistisk diktator som ledde landet från 1944 till sin död 1985, och under den här perioden blev Albanien mycket isolerat, eftersom relationerna gradvis bröts ned med både kommunistländer och marknadsekonomier.

Efter Hoxkas död avskaffades kommunistregimen och Albanien började röra sig mot en marknadsekonomi, med blandade resultat.

Stränderna längs den Albanska Rivieran

Den albanska rivieran är känd för kristallklart vatten och fina stränder. Platser som Dhermi och Ksamil har blivit populära bland soltörstande turister, men erbjuder fortfarande en mer avslappnad atmosfär jämfört med andra mer välbesökta medelhavsdestinationer i till exmepel Italien, Grekland och Spanien. Charterresor till denna del av Albanien ger tillgång till både avkoppling och äventyr.

För den historieintresserade

Berat och Gjirokastër

Städerna Berat och Gjirokastër är upptagna på UNESCO:s världsarvslista och jag rekommenderar att den historieintresserade resenärer gör ett besök. Deras välbevarade osmanska arkitektur och historiska kvarter erbjuder en inblick i regionens rika historia och kultur.

Butrint

En annan UNESCO-listad plats är Butrint, en antik stad där arkeologiska utgrävningar funnit spår av flera olika civilisationer som har påverkat området genom århundradena, inklusive grekiska, romerska och osmanska influenser.

Det albanska köket

Albaniens kök är en smältdegel av medelhavsinfluenser med en lokal twist. Prova traditionella rätter som ”Byrek” (en paj fylld med kött, ost eller grönsaker) och ”Fërgesë” (en bakad rätt med paprika och tomat), ackompanjerat av lokala viner och den starka fruktspriten ”Raki”.

Tirana

Tirana är huvudstaden i Albanien. Staden grundades av feodalherren Sulejman Pasha Bargajini från Mullet år 1614, och de första byggnaderna av vikt var en moské, ett bageri och en badinrättning (hamam).

Idag är Tirana en stad av kontraster, där lyxiga stadsjeepar kör över trasiga vägar, och lyxbyggen i modern stil står intill övergivna projekt. På något sätt lyckas Tirana kännas som både storstad och småstad samtidigt, och med många av fördelarna och nackdelarna från bägge.

Det område där de flesta butiker och underhållsetablisemang ligger kallas Blloku, vilket betyder blocket. Förr i tiden var det i den här delen av Tirana som de högst uppsatta kommunistledarna bodde.

Luftkvalitén kan bli ganska dålig i centrala Tirana, huvudsakligen på grund av trafiken och de många byggprojekten. Har man känsliga lungor finns det många andra delar av Albanien som är mycket bättre att besöka, till exempel kustbyarna och de stora, vilda skogarna. Vill man komma bort för en kortare utflykt kan man åka bergbana till Mount Dajti och beskåda Tirana på avstånd.

I dagens Tirana är det många unga som kan tala en del engelska, men hos den äldre generationen är det vanligare med italienska som andraspråk.

Resetips

  • Den ideala tiden att besöka Albanien för de flesta charterturister är mellan maj och september när vädret är som bäst. Är man ute efter vintersport är det förstås andra rekommendationer som gäller.
  • Många resebyråer erbjuder nu paketresor till Albanien, vilket gör det enkelt att planera din resa.
  • Tänk på att det finns många ställen i Albanien som inte accepterar kreditkortsbetalningar eller mobila överföringar.
  • Både lokal valuta och euro brukar gå bra att betala med, men helst inte för stora sedlar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *