Fuerteventura

Fuerteventura är den näst största av Kanarieöarna och ligger precis som de övriga i Atlanten väster om Nordafrika. Avståndet mellan Fuertaventura och det afrikanska fastlandet är bara 10 mil.

Turism

Fuerteventura har ett behagligt klimat, långa vita sandstränder och kring 3 000 soltimmar per år. Det första turisthotellet på Fuerteventur uppfördes i mitten av 1960-talet, efter att Fuerteventura Airport färdigställts i El Matorral. (Innan dess fanns bara en liten flygplats väster om Puerto del Rosario.) Detta blev startskottet för en massturism som markant kom att förändra Fuerteventuras ekonomi. Turismen är idag mycket viktig för ön, vid sidan av fiske, jordbruk och boskapsskötsel.

Tips! Om du besöker Fuerteventura, missa inte att provsmaka ost gjord av mjölk från den inhemska majorera-geten. Osten kallas majorero.

Viktiga turistdestinationer i Fuerteventura är Corralejo i norr och Morro Jable i Jandia, som båda är gamla samhällen som existerade redan innan turisterna började anlända. Caleta de Fuste söder om Puerto del Rosario är däremot byggt för turistsektorn.

Trots sina förhållandevis långa historia som turistdestination är Fuerteventura inte lika exploaterat som till exempel Gran Canaria och många turister kommer hit för att njuta av naturen i öns inre snarare än för att pressa på stranden och uppleva hektiskt nattliv. En stor del av öns inre är naturskyddsområden. Här finns bland annat slättlandskap, berg och lavalämningar. Det finns organiserade turer man kan följa med på, både renodlade vandringsturer och sådana som sker med hjälp av fordon.

Kustliv

Fuertaventura lockar surfare tack vare passadvinden på sommaren och Atlantens karaktäristiska vintersvall. Bästa ställena för vågsurfing brukar vara norra och nordvästra delarna av ön, såsom El Cotillo och Corralejo.

Om det är sol och bad man är ute efter finns det mycket att välja mellan. Playa de Sotavento de Jandia i sydöst (mellan Costa Calma och Morro Jable) är populär bland badare som till skillnad från surfarna inte vill ha stora och kraftfulla vågor.

En majoritet av Fuerteventuras strandlinje består av vita sandstränder, men det finns också en hel del stränder här som är täckta av svart vulkanisk småsten.

Att sola och bada naken är inte ovanligt på Fuerteventura.

Korta fakta om Fuerteventura

Land Spanien
Region Kanarieöarna
Koordinater 28°20′N 14°1′W
Yta 1 660 kvadratkilometer
Högsta punkt Pico de Jandía, 807 meter över havet
Öns huvudstad Puerto del Rosario
Valuta Euro

Geografi och geologi

Fuerteventura är en avlång ö som är ungefär 10 mil lång och 3 mil bred. På sitt smalaste ställe, Istmo de la Pared, är ön dock bara 5 km bred.

Fuerteventura är den äldsta av Kanarieöarna och delar av den skapades av vulkanisk aktivitet för 20 miljoner år sedan. En stor del av ön är dock yngre än så och bildades för ungefär 5 miljoner år sedan. Senaste gången en vulkan var aktiv på Fuerteventura var för drygt 4 000 år sedan.

Att ön är så pass gammal innebär att vind och regn hunnit erodera ned den markant. Högst punkten, Pico de Jandía, ligger 807 meter över havet.

Klimat

Fuertaventura har ett behagligt klimat året runt. Under vintermånaderna brukar temperaturen hålla sig i spannet 15-22 grader C, medan sommaren vanligen innebär 20-28 grader C. Ön får ungefär 150 mm regn per år och en majoritet av nederbörden faller under höst och vinter. December är den allra regnigaste månaden.

Ibland utsätts Fuerteventura för calima, en sandstorm som sveper in över ön från Sahara. Då höjs temperaturen cirka 10 grader C över det normala och luften blir torr och fylld av pyttesmå vita sandpartiklar. Sanden gör att sikten försämras rejält.

Festival Internacional de Cometas

Den internationella drakflygningsfestivalen Festival Internacional de Cometas hålls varje år på Fuerteventura under andra veckan i november. Fokus för arrangemanget är Corralejo Beaches. Festivalen lockar besökare från många olika länder, bland annat för att vindarna är varma och konstanta och mycket passande för drakflygning.