Dominikanska republiken

[restresor destination=dominikanska-rep]

Dominikanska republiken (spanska: República Dominicana) är en nation som upptar två tredjedelar av ön Hispaniola i Karibien. Den västra tredjedelen av ön utgörs istället av nationen Haiti.

Det var under 1990-talet som Dominikanska Republiken började segla upp som turistnation bland andra än de renodlade äventyrsturisterna. Numera finns här gott om lyxiga hotell och resorts, och från Sverige går det charterflyg. Många av resorterna är av typen all-inclusive.

På senare år har även ekoturismen börjat komma igång i Dominikanska Republiken, och det förekommer också kombinationsresor där man har DR som bas men även besöker grannen Haiti under vistelsen på Hispaniola. Säkerhetsläget och infrastrukturen i Haiti skiljer sig dock markant från de förhållanden som råder i Dominikanska Republiken.

Dominikanska Republiken har tropiskt klimat och är till skillnad från till exempel Medelhavet varmt och skönt även i December och Januari, något som har bidragit till att många svenskar har fått upp ögonen för landet. Här finns långsträckta vita sandstränder, det karibiska havet och möjlighet att utöva dykning och många olika vattensporter.

Hispaniola var en av de första områden i Amerika som koloniserades av européer och här byggdes några av Amerikas allra första kristna kyrkor, kloster, fästningar och slott. För den historieintresserade rekommenderas ett besök i huvudstaden Santo Domingos äldsta koloniala stadsdel. Den är upptagen på UNESCO:s Världsarvslista.

Korta fakta om Dominikanska republiken

NamnSvenska: Dominikanska republiken

Spanska: República Dominicana

Officiellt språkSpanska
Nationaldag27 februari
MottoDios, Patria, Libertad

(Gud, Fosterland, Frihet)

NationalsångQuisqueyanos valientes
StatsskickRepublik
Area48 670 kvadratmeter
BefolkningCirka 10 350 000 (uppskattning för år 2014)
HuvudstadSanto Domingo
Största stadSanto Dimingo
ValutaDominikansk peso (DOP)
TidszonUTC -4
Högsta punktPico Duarte, 3 175 meter över havet
Största sjöLago Enriquillo
Längsta flodYaque del Norte

Geografi

Dominikanska Republiken genomskärs av flera bergskedjor som löper i väst-östliga riktning. De centrala delarna når höjder av över 3 000 meter och här ligger Västindiens högsta punkt, Pico Duarte, 3 175 meter över havet.

Bergssluttningarna är bevuxna av tropiska regnskog, och i dalgångarna och slättlandskap råder savannvegetation.

Dominikanska Republikens lägsta punkt, sjön Enriquillo, ligger 46 meter under havsnivån.

Klimat

Dominikanska Republiken har ett tropiskt klimat som mildras av nordostpassaden. Den regnigaste delen av landet är bergen i norr.

Temperaturen ändrar sig inte mycket under årets gång, men det finns risk för orkaner under orkansäsongen juni – oktober och om en orkan når Hispaniola eller passerar förbi i närheten kan det bli riktigt blåsigt och regnigt. Den södra delen av Hispaniola är mer benägen att skadas av orkaner jämfört med resten av ön.

Ekonomi

Dominikanska Republiken är en av de största ekonomierna i Karibien, och tillväxten har till stora delar skett under perioden 1995 – 2015. Förr i tiden var Dominikanska Republiken mycket beroende av exporten från jordbrukssektorn, men numera är ekonomin mer diversifierad. Det finns stora inkomstskillnader inom landet, samt mellan Dominikanska Republiken och dess mycket fattigare granne Haiti.

Valuta

Den officiella valutan är den dominikanska peson (DOP), men inom turistsektorn är det mycket vanligt att även EUR, USD och CAD accepteras.