Grekland

[restresor destination=grekland]

Grekland, med sin rika historia, dramatiska landskap och kristallklara vatten, är en drömdestination för många resenärer. Landet erbjuder en mångfald av upplevelser, från antika ruiner till pulserande nattliv och solvarma stränder.

Med sin kombination av historia, kultur, naturskönhet och gästvänlighet, erbjuder Grekland en resa som tilltalar alla sinnen. Oavsett om du söker efter avkoppling på en strand, äventyr i bergen eller kulturella upptäckter i antika ruiner, är Grekland den ultimata destinationen för din nästa charterresa.

Denna guide ger dig några tips på vad Grekland har att erbjuda.

grekland

Grekisk maten och dryck

Grekisk mat är en del av det bredare Medelhavssköket och innehåller mycket färska grönsaker och fisk och skaldjur från havet. Prova traditionella rätter som moussaka och souvlaki, och glöm inte att smaka på lokala olivoljor och ouzo.

Grekland har också en uråldrig vinkultur och här finns många inhemska vinsorter. I dagens Grekland tillverkas många olika sorters vin, och här kan du till exempel prova på retsina, viner som får en särpräglad karaktär genom att man tillsäter kåda från aleppotallen.

Ungefär 200 000 familjer runt om i Grekland arbetar med vinframställning och Grekland producerar ungefär 500 miljoner vin per år. Exempel på välkända vinregioner är Attika, Peloponessos och Makedonien. Attika producerar huvudsakligen vita viner och Peloponessos är berömt för sina söta vita muskatviner. Makedonien är mer inriktat på röda viner, såsom det mörkt röda och mycket kraftiga vinet naoussa. Även öar som Rhodos, Kreta, Santorini och Samos har sin egen vinproduktion. Om du besöker Samos, se till att inte missa det söta aromatisk vin som där pressas ur muscat-druvor som växer på upp till 800 meters höjd över havet.

Grekiska festligheter

Grekland är känt för sina fester och festivaler. Varför inte delta i en panigyri – en typ av traditionell grekisk fest som består av dans, musik och mat och äger rum i nästan varje by under sommarmånaderna.

Segling i Egeiska havet

Grekland erbjuder perfekta förhållanden för segling. Upptäck de många öarna och isolerade vikarna i ditt eget tempo. Många charterföretag erbjuder segelbåtar till uthyrning, med eller utan besättning.

Vandringar

För den som vill hålla sig aktiv och upptäcka naturen erbjuder Grekland otaliga vandringsleder. Mitt tips är att du utforskar Vikosravinen, en av världens djupaste raviner, eller följer de antika stigarna på ön Delos.

Fascinerande destinationer

Aten: En historisk skattkammare

Aten, Greklands huvudstad, är fylld av antika monument och modern kultur. Höjdpunkter inkluderar Akropolis, Parthenon, Lykabettos, Plaka, Vouliagmeni, Kerameikos och det antika Agora. För en djupare inblick i landets historia, besök det nationella arkeologiska museet.

Santorini: En ögrupp av vulkaniskt ursprung

Santorini är känt för sina dramatiska klippor, vita byggnader med blå kupoler och bedövande solnedgångar. Utforska den charmiga byn Oia, ta en båttur till vulkanen och avsluta dagen med ett glas lokal vin medan du njuter av utsikten över Egeiska havet. På Santorini odlas viner som får en särskild smak av den vulkaniska berggrunden.

Santorini var ursprungligen en enda ö, men är nu en ögrupp efter ett våldsamt utbrott på 1600-talet f. Kr. Santorini ligger ungefär 110 km norr om Kreta och utgör den södra delen av skärgården Kykladerna. Den sammanlagda ytan för öarna i Santorini är 72 kvadratkilometer. Huvudön kallas för Thera (utalas mer som Tira) vilket var namnet på hela ögruppen förr i tiden. Namnet Santorinis började inte användas förrän på 1200-talet e. Kr., somen hyllning till helgonet Sankta Irenes.

Öarna består av lava, tuff och pimpsten och ligger i en cirkel. In mot cirkelns centrum har öarna branta stup, medan sidorna som vänder sig uttåt är flacka. Det är bara i sydöstra Thera som den kristalliniska berggrunden ligger i öppen dager. Södra Thera är mycket bördigt och här odlas mycket druvor.

Kreta: En fascinerande mix av historia och natur

Kreta, Greklands största ö, bjuder på ett rikt kulturellt arv och otroliga landskap. Besök Knossos palats, utforska Samariáravinen och njut av de många stränderna, till exempel Balos och Elafonissi.

Kreta är den största ön i den grekiska övärlden – ungefär 260 km lång och 60 km bred – och den har en bofast befolkning som överstiger 650 000. Jordbruk är den viktigaste näringsgrenen, men turism spelar också stor roll.

Att Kreta är en så pass stor ö innebär också att det finns plats här för många olika typer av landskap och miljöer, från bördiga fält och pitoreska småbyar till soliga badstränder, höga berg och myllrande stadsliv. Den västra delen av ön har mer skog – framförallt barrträd och cedar – och får också mer regn. En gång i tiden var en mycket större del av Kreta skogsbevuxen, men träden höggs ned för att ge rum åt olivlundar och vingårdar.

De olika kulturer som levt här har också satt sin respektive prägel på landskapet med sina byggnadsverk, och det går till exempel att se rester av både romerska och turkiska akvedukter här, liksom uråldriga kvarlevor från den minoiska kulturen.

Nationalparken Samaria skyddar en klyfta och den kringliggande naturen i den sydöstra delen av ön. Det går att vandra genom klyftan som en dagstur – räkna med att det tar ungefär sex timmar och tag med dig mycket dryck. Parken är öppen för besökare från och med maj till mitten av oktober.

En annan intressant destination på Kreta är Lashiti, en bördig platå uppe i bergen. Här finns många gamla väderkvarnar, som förr var mycket viktiga för livet i byarna. Vissa är i ruiner medan andra har restaurerats och nu fungerar som bostäder.

Tips! För att kunna hitta på Kreta är det bra att förstå konceptet kato vs. epano. Förr i tiden låg i princip alla bosättningar längs kusten på Kreta inte helt nära stranden utan uppe i backarna en bit från vattnet, så att man skulle kunna se sjörövare på längre håll och hinna sätta sig i säkerhet uppe i bergen eller göra sig redo att försvara sig.

När badturismen började växa på Kreta under andra halvan av 1900-talet uppstod nya bosättningar precis vid stränderna, eftersom turisterna ville befinna sig just där. Dessa nya byar nere på havsnivån kallas för ”kato” (κάτω) medan de äldre byarna längre upp kallas för ”epano” (επάνω). Många städer längs Kretas kust består numera av två delar: en lägre sektion som kallas kato och en högre som är epano. När du frågar efter en vägbeskrivning underlättar det mycket om du känner till dessa två termer eftersom de används flitigt av den bofasta befolkningen.

Planera din resa till Grekland

Bästa tiden att besöka Grekland

Om du har möjlighet är mitt tips att du skippar sommarsäsongen och istället besöker Grekland under våren (april till mitten av juni) eller hösten (september – november). Då är värmen inte lika intenstiv och turistträngseln inte lika stor.

Att resa till Grekland och inom Grekland

Grekland är välanslutet med internationella flyg och tåg.

Det finns också ett bra nätverk av inrikes flyg, färjor mellan öarna och ett omfattande bussnätverk i Grekland. Att hyra bil eller skoter är ett utmärkt sätt att utforska öarna på egen hand.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *