Azorerna

[restresor destination=azorerna]

Azorerna, en ögrupp i Atlanten tillhörande Portugal, är en oupptäckt juvel för många resenärer. Denna destination lockar med sin otroliga natur, rika marina liv och avkopplande atmosfär. Azorerna är perfekt för charterturister som söker en semesterupplevelse långt från de traditionella turiststråken.

Azorerna

Azorerna passar charterturister som söker en semester fylld med sol, bad, natur, äventyr och kultur. Ögruppens avlägsna läge gör att den har bevarat mycket av sin autentiska charm och erbjuder en speciell upplevelse jämfört med mer välbesökta turistdestinationer.

Azorerna välkomnar dig med öppna armar. Oavsett om du är ute efter avkoppling i naturen eller spännande av marina äventyr, har Azorerna något att erbjuda.

Azorerna – en ögrupp av vulkaniskt ursprung

Azorna är en portugisisk autonom ögrupp (região autónoma) belägen långt ute i Atlanten, ungefär 1 500 km väster om Lissabon. Utanför ön Flores i Azorerna ligger den lilla klippön Ilhéu do Monchique som är den västligaste punkten i världsdelen Europa.

Ögruppen består av nio stycken öar vilka har en sammanlagd area på 2 322 kvadratkilometer. Den största ön, São Miguel, är 759 kvadratkilometer stor.

Till Azorerna hör även en grupp små holmar som går under det gemensamma namnet Formigas. De befinner sig ungfär 3,5 km nordost om ön Santa Maria och utgör, tillsammans med det kringliggande vattnet, Naturreservatet Formigas (Reserva Natural dos Ilhéus das Formigas).

Azorerna är av vulkaniskt ursprung och ön Santa Maria är den av öarna som bildades först. På ön Pico finns en vulkan vars högsta punkt ligger på 2 351 meter och detta är den högsta punkten i hela Azorerna – och faktiskt också i Portugal. Det senaste vulkanutbrottet i Azorerna inträffade år 1957, då vulkanen Capelinhos på den västra sidan av ön Faial fick ett utbrott och gjorde Faial större än tidigare.

Befolkning

I skrivande stund bor det ungefär 236 450 personer i Azorerna, och av dessa är drygt 67 200 bosatta i Ponta Delgada som är ögruppens huvudstad och största stad.

Klimat

Ögruppen har ett tempererat klimat.

Medelnederbörden är högre i de västra delarna än i de östra.

Naturen

Azorernas nio öar är hem till några av de mest spektakulära landskapen i världen. Här hittar du allt från frodiga gröna berg och vulkaniska sjöar till dramatiska klippor och varma källor. Öarna erbjuder en fantastisk miljö för vandring, fågelskådning och naturfotografering.

Azorerna är också ett paradis för marina äventyr, ovan och under ytan. Ögruppen är en av världens bästa platser för valskådnin och flera olika arter av val förekommer i dessa vatten. Dykning och snorkling erbjuder en titt på den rika undervattensvärlden, inklusive färgglada fiskar, sjögräsängar och vrak lockar till sig marint liv.

Kulturen

Lokalt hantverk och mat

Azorerna är kända för sitt lokala hantverk, särskilt keramik och vävda varor. Ögruppen har också ett distinkt kök, med fokus på färsk fisk och skaldjur. Missa inte att prova ”Cozido das Furnas”, en traditionell rätt som tillagas genom att gräva ner den i marken där den tillagas av vulkanisk ånga.

Festivaler och traditionella firanden

Azorerna har en rik kultur med många festivaler och traditionella firanden. Sommarmånaderna är fyllda med festligheter, inklusive den berömda ”Festa do Espírito Santo” som firas med färgglada processioner och generösa måltider.

Bakgrund

Ögruppen var känd av Araber så pass tidigt som 1000-talet e. Kr. Det är möjligt att även sjöfarare från Karthago, eller personer som handlade med Kartago, kände till ögruppen långt tidigare, detta eftersom man hittat puniska mynt på ön Corvo i Azorerna.

I mitten av 1300-talet ”återupptäcktes” ögruppen av katalanska sjöfarare och den hade då inte någon bofast befolkning. År 1427 läggs ögruppen under portugisiskt styre.

De tidigare obebodda öarna fick en bofast befolkning, och efter Columbus resa till Karibien började de användas som utgångspunkt för portugals kolonisering av norra Sydamerika. När Portugal kom under den spanska kronan blev även Azorerna en del av det riket, under perioden 1580-1640. Under den perioden bosatte sig många morisker här.

Trots att Portugal formellt var neutralt under andra världskriget användes Azorerna som en mellanstation för de allierades flottor. Sedan början av 1950-talet har USA en Nato-flygbas här.

Praktiska fakta om Azorerna för resenären

  • Charterresor till Azorerna blir alltmer populära, och flera flygbolag erbjuder direktflyg från storstäder i Europa.
  • Azorernas namn på portugisiska är Açores.
  • Den officiella valutan är euro.
  • Det officiella språket är portugisiska.
  • År 2021 bodde det drygt 235 000 personer på Azorerna.
  • Ponta Delgada är huvudstad och största stad.
  • Tidszon är MAT (UTC -1)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *