Bulgarien

[restresor destination=bulgarien]

Bulgarien, beläget i sydöstra Europa vid Svarta havets kust, är ett resmål som lockar med sin mångsidighet, rika historia och prisvärda semesterupplevelser. Från soliga stränder till historiska städer och imponerande bergslandskap, Bulgarien erbjuder en oförglömlig semester för alla typer av resenärer.

bulgarien slott

Med sin kombination av vackra stränder, historiska sevärdheter, prisvärd mat och boende samt gästvänliga invånare, är Bulgarien ett perfekt resmål för charterturister som söker en mångsidig och semester utan att gräva djupa hål i plånboken. Landets relativt låga kostnadsläge gör det möjligt att njuta av en lyxig semester utan att spräcka budgeten.

Bulgarien välkomnar dig med öppna armar och bjuder på en semesterupplevelse utöver det vanliga. Oavsett om du vill koppla av på stranden, utforska antika ruiner eller njuta av naturens underverk, har Bulgarien något att erbjuda. Upptäck detta underbara land på din nästa charterresa och förbered dig på en resa fylld med oförglömliga minnen.

Geografi och klimat

Bulgarien delas traditionellt in i regionerna Thrakien, Moesia och Makedonien.

Bulgarien är ett mycket bergigt land. Den sydvästliga delen av Bulgarien innehåller inte bara en utan två alpina bergskedjor, Rilabergen och Pirinbergen, och längre öster ut ligger ytterligare en bergsskedja, Rodopibergen. Dessutom går Balkanbergen (Stara Planina) genom hela Bulgarien från väster till öster, norr om Rosendalen. Bulgariens högsta punkt är toppen på Musala i Rilabergen, som ligger 2 925 meter över havet. Detta är också hela Balkans högsta punkt.

I sydöst, öster vid Svartahavskusten samt i norr vid floden Donau kännetecknas landskapet av kuperad slättmark. Förutom Donau flyter även de stora floderna Struma och Maritsa genom Bulgarien.

Klimatet i Bulgariens beror mycket på var i landet du befinner dig och på vilken höjd. De norra och nordvästra delarna av landet har ett inlandsklimat, medan sydöstra Bulgarien har ett medelhavsklimat. I bergsområdena faller ungefär 1 200 mm nederbörd under ett genomsnittligt år, medan övriga landet får betydligt mindre.

Snö är vanligast i bergen. I låglandsområdena i norr brukar det också komma en del snö, men den ligger vanligen inte kvar i mer än några veckor.

Världsarv

Bulgarien har nio kultur- och naturmiljöer som Unesco har tagit med på sin Världsarvslista.

 • Bojanakyrkan
 • Den trakiska graven i Kazanlak
 • Den trakiska graven i Svesjtari
 • Klippkyrkorna i Ivanovo
 • Nesebăr
 • Pirin nationalpark
 • Rilaklostret
 • Ryttaren i Madara
 • Srebarna naturreservat

Sol och bad vid Svarta Havet

Bulgariens Svartahavskust är känd för sina långa sandstränder, kristallklart vatten och livliga semesterorter. Sunny Beach och Golden Sands är bland de mest populära destinationerna för soltörstande charterturister, med ett brett utbud av hotell, restauranger och nöjesliv.

Under kalla kriget var den bulgariska Svartahavskusten framförallt ett semestermål för innevånare öster om järnridån. Efter Sovjetunionens fall började även besökare från andra delar av Europa hitta hit och turismen ökade starkt efter milleniskiftet då ryktet om vad Bulgarien har att erbjuda hade hunnit sprida sig ordentligt.

Kulturskatter och historiska platser

Bortom stranden väntar en rik kulturarv. Staden Plovdiv, en av Europas äldsta städer, är berömd för sin antika teater och pittoreska gamla stadskärna. Huvudstaden Sofia bjuder på storslagna kyrkor och museer, medan klostret i Rila är ett måste för historieintresserade.

Under sluttampen av det osmanska styret i Bulgarien startades många nya konstskolor varav flera nådde internationell berömmelse. Till exempel grundades Samokovs konstskola då, en skola som tränade flera av de målare som skapat konst i Rilaklostret.

Vandring och vintersport

Bulgarien är inte bara strand och sol; landet erbjuder också fantastiska möjligheter för vandring och skidåkning. Rilabergen och Pirin nationalpark är populära bland vandrare och naturälskare, medan skidorter som Bansko lockar med utmärkta pister och skidfaciliteter.

Mat och vin

Det bulgariska köket är en smakrik upplevelse, med influenser från både det osmanska riket och Medelhavet. Prova traditionella rätter som banitsa och kavarma, och missa inte att smaka på lokalt producerade viner och den mycket smakrika bulgariska fårosten. Som tilltugg kan man beställa in pastarma (torkat kött) och lukanka (torkad korv).

Banitsa görs av filodeg som fylls med en blandning av ägg och fårost, ibland också spenat. Det äts vanligen som förrätt. Kavarma är en mättande gryta med fläskkött och grönsaker. Vill du prova något ännu mer exotiskt är mitt tips sjkembe – soppa på komage.

Populära drycker i Bulgarien är öl, vin och rakia. Rakia görs genom att man fermenterar frukt och det finns många olika varianter att smaka sig igenom under ett besök i Bulgarien. Öl produceras också i landet och Kamenitza, Astika och Zagorka är alla välkända märken. Vinproduktionen sker framförallt i området Sliven, vid foten av de östliga utlöparna av Balkanbergen.

När är bäst att besöka Bulgarien?

 • Den bästa tiden att besöka Bulgarien om man vill ha så mycket värme och sol som möjlig är mellan juni och september.
 • Vintermånaderna, särskilt december till mars, lockar besökare som är ute efter skidåkning och andra vintersportaktiviteter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *