Italien

[restresor destination=italien]

Italien, ett land rikt på kultur, historia och naturskönhet, lockar besökare från hela världen. Från dess pulserande städer till dess lugna landsbygd och kustlinje, erbjuder Italien en mångfald av upplevelser.

Italien erbjuder en unik blandning av historiska sevärdheter, konstnärliga skatter, utsökt mat och viner samt hisnande landskap. Oavsett om du är ute efter en kulturell upptäckt, kulinariska upplevelser eller bara vill njuta av solen och havet, kommer Italien att överträffa dina förväntningar och ge minnen för livet på din nästa charterresa. Här är en guide för dig som planerar en charterresa till detta förtrollande land.

Intressanta destinationer

Rom – den eviga staden

Rom är en stad där historia och modernitet smälter samman. Missa inte Colosseum, Vatikanstaten och Pantheon. Glöm inte att kasta en mynt i Fontana di Trevi för att säkerställa din återkomst till Rom. Pengarna som kastas i fontänen samlas upp regelbundet och doneras till en katolsk välgörenhetsorganisation.

Venedig – staden på Vattnet

Venedig är världsberömd för sina kanaler, gondoler och arkitektoniska mästerverk. Utforska Markusplatsen, åk på en gondoltur genom de slingrande kanalerna och besök Dogepalatset.

Toscana – konst, vin och öppna landskap

Toscana är känt för sina betagande landskap, rika kulturarv och utsökta viner. Besök Florens för att se renässanskonst, utforska de medeltida städerna Siena och Pisa, och njut av vinprovning i Chianti.

Unseco Världsarv i Italien

Italien är fyllt av UNESCO-världsarv. Varför inte utforska de antika ruiner av Pompeji, den magnifika Duomo i Milano och de färgglada husen i Cinque Terre? I skrivande stund har Italien 47 punkter på UNESCO:s Världsarvslista.

Här är en av mina personliga favoriter:

Etruskernas gravplatser i Cerveteri och Tarquinia

I Cerveteri och Tarquinia finns två etruskiska begravningsplatser som användes från det nionde århundradet f. Kr. till första århundradet f. Kr. Här finns bland annat gravmomument som byggdes för att efterlikna etruskiska hus och dekorerades med avancerade väggmålningar som porträtterar scener från vardagslivet.

Cerveteri var en gång i tiden en av de viktigaste städerna för etruskerna och var 15 gånger större än vad samhället är idag. Gravplatsen, som heter Necropoli della Banditaccia, tar upp ungefär 400 hektar men endast 10 av dessa hektar är tillgängligt för besökare. Totalt har ungefär tusen gravar hittats här. Begravningarna skedde från det nionde århundradet f. Kr. till den senare etruskiska perioden (tredje århundradet f.Kr.). De äldsta gravarna är hål där askan av de döda placerades.

Tarquinii var också en mycket viktig stad för etruskerna, och deras legender kopplade ihop staden med etruskernas ursprungsmyter. Gravplatsen, som heter Necropoli dei Monterozzi, ligger på en kulle öster om dagens Tarquinii. Vissa av gravmomumenten i Tarquinii har huggits in i stenen och är gravhögar som går att nå via trappor eller lutande schakt. Ungefär 6 000 gravar har hittats här, varav den äldsta är från det sjunde århundradet f. Kr. Ungefär 200 av gravmonumenten är dekorerade med fresker, och dessa målningar är den största samlingen vi känner till av bevarad etruskisk bildkonst. Freskerna avbildar både vardagsliv, musikinstrument, dans, djur, ritualer och myter. En del av artefakterna och vissa av freskerna från Necropoli dei Monterozzi är inte längre kvar på gravplatsen utan har förts till Tarquinia National Museum i närheten för att skyddas bättre.

Kulinariska äventyr

Det italienska köket

Italienska köket är känt över hela världen. Prova autentisk pizza i Neapel, njut av färsk pasta i Bologna och avsluta med en gelato på något mysigt torg. Varje region har sin egen specialitet, så missa inte chansen att utforska den lokala matkulturen.

Vinprovning i Italien

Italien är en av världens ledande vinproducenter. Gör en vinprovningstur i Toscana, Piemonte eller Veneto för att uppleva några av de bästa vinerna direkt från källan.

Festivaler och evenemang

Italien firar en rad festivaler året runt, från Venedigs karneval till Sienas Palio. Dessa evenemang är en fantastisk möjlighet att uppleva Italiens rika kultur och traditioner.

Planera din resa till Italien

Bästa tiden att besöka Italien

Personligen föredrar jag att besöka Italien under våren (april till början av juni) eller hösten (september och oktober). Då är värmen inte lika intensiv och man behöver inte trängas med lika många turister på populära ställen. Om du har möjlighet att resa till Italien utanför den klassiska sommarsemesterperioden är det något jag verkligen rekommenderar.

Transport

Man kan åka tåg hela vägen från Sverige till Italien, och inom landet har Italien ett omfattande nätverk av järnvägar som erbjuder bekväma resor mellan städerna.

Charterresenärer kan även överväga att hyra en bil på plats i Italien för att utforska landsbygden.

Boende

Italien erbjuder ett brett utbud av boendealternativ, från lyxhotell till charmiga B&B. Prisnivån beror inte bara på standarden, utan påverkas också extremt mycket av läget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *