El Hierro

El Hierro är den minsta av Kanarieöarnas sju huvudöar och den som ligger längst söder och väster ut. Precis som övriga Kanarieöarna befinner sig El Hierro i Atlanten utanför Nordafrikas västra kust.

El Hierro är en turistdestination, men får inte alls lika många besökare som de större och mer välkända Kanarieöarna. Det finns en liten flygplats här, El Hierro Airport i Valverde, men i många fall är det billigare att försöka hitta en billig flygresa från Sverige till Gran Canaria, Teneriffa eller någon av de andra öarna som har välutvecklad charterturism och sedan ta färjan till lilla El Hierro. Det finns en färjeterminal i Puerto de la Estaca som har regelbunden färjetrafik med Teneriffa.

En majoritet av alla turister som besöker El Hierro är spanjorer och jämfört med till exempel Gran Canaria är det ovanligare att anställda i turismsektorn talar engelska.

Turismsektorn på El Hierro har färre än tusen sängplatser totalt och de flesta boenden är små familjeägda rörelser. Nästan alla byggnader på ön är max två våningar höga och går i småskalig stil – det här är inte rätt ö att åka till om man vill kunna välja mellan massor av stora hotellkomplex och megaresorter. Istället är det små hotell, lägenhetshotell och stugor som gäller.

Korta fakta om El Hierro

Land Spanien
Region Kanarieöarna
Koordinater 27°45′N 18°00′W
Yta Nästan 270 kvadratkilometer
Högsta punkt Pico de Malpaso, 1 501 meter över havet
Öns huvudstad Valverde
Valuta Euro

Kustliv

En av de populäraste stränderna för sol, bad och vindsurfing heter Timijiraque och ligger nära byn La Estaca. Det finns inte särskilt mycket service här, men ibland kommer försäljare förbi som saluför vin och snacks.

Ett annat tips är att besöka några av de naturliga bassängerna i El Hierro, håligheter som bildats på av vulkanisk aktivitet och som är fyllda med vatten. I dessa bassänger är vattnet lugnt och man behöver inte kunna hantera stora vågor.

Vattnet kring El Hierro bjuder på fantastiska dykupplevelser och den goda sikten innebär att man inte bara får se mycket utan också med fördel kan ägna sig åt undervattensfotografi. Har man tur får man se näbbvalar. En majoritet av dykcentren ligger i byn La Restinga på öns sydsida. De erbjuder dykturer, dykkurser, etc.

Vandring och cykling

El Hierro är en ö som bjuder på starka kontraster och här finns både lummiga grönskande berg med pinjeskogar och karga vulkaniska landskap som ser ut att vara hämtade från en annan planet. Både vandring och cykling är populära aktiviteter och det går att hänga med på arrangerade turer eller ge sig av på egen hand. Över hälften av öns totala yta är någon form av naturskyddsområde, bland annat för att försöka rädda El Hierros endemiska arter. Här lever till exempel den 60 cm långa ödlan Gallotia simonyi som inte finns på någon av de andra Kanarieöarna.

Skogsområdet mitt på El Hierro har särskilt bra cykel- och vandringsleder. Där finns också en campingplats med toaletter, eldningsplatser och möjlighet att fylla på vattenflaskan.

Om du vill uppleva ett svart lavalandskap kan du styra kosan mot byn Tamanduste.

Ett annat tips för den som vill uppleva El Hierros natur är att vandra upp till utsiktsplatsen La Peña från vilken man har en fantastisk utsikt över den gröna dalen El Golfo. I anslutning till La Peña finns en restaurang designad av konstnären César Manrique.

Vulkanutbrott

El Hierro bildades av tre stora vulkanutbrott för ungefär 1,2 miljoner år sedan och här sker fortfarande viss vulkanaktivitet. Det var dock ganska länge sedan ett utbrott skedde på själva ön – år 1793 hade vulkanen Lomo Negro ett utbrott som varade i en månad. Däremot har vi haft vulkanaktivitet i havet nära ön under vårt århundrade. Under vintersäsongen 2011-2012 skedde ett vulkanutbrott i havet utanför El Hierro, cirka 2 km söder om kustbyn La Restinga.