San Miguel de La Palma

San Miguel de La Palma är en av Kanarieöarnas sju huvudöar och den ligger i den västra delen av ögruppen, norr om El Hierro. Öns fullständiga namn är San Miguel de la Palma, men i dagligt tal brukar man bara säga La Palma eller Isla de la Palma.

La Palma har ett milt och stabilt tropiskt klimat. Jämfört med de Kanarieöar som ligger längre öster ut är La Palma mer molningt, eftersom La Palma är mer exponerat mot den stora öppna Atlanten i väster.

Högsta punkten på La Palma är Roque de los Muchachos som når 2 426 meter över havet. På Kanarieöarna är det bara bergstopparna i Teidemassivet på Teneriffa som går högre än så. Det går en väg från kusten till toppen av Roque de los Muchachos. Här uppe ligger ett av världens främsta astronomiska observatorier. På den här höjden är det vanligen molnfritt på La Palma – molnen befinner sig betydligt längre ned.

De två största städerna på La Palma är Los Llanos de Ariadane och Santa Cruz de la Palma.

Korta fakta om La Palma

Land Spanien
Region Kanarieöarna
Koordinater 28°40′N 17°52′W
Tidszon UTC0

(Sommartid: UTC +1)

Yta Drygt 708 kvadratkilometer
Högsta punkt Roque de los Muchachos, 2 426 meter över havet
Befolkning Drygt 85 000 personer (år 2013)
Öns huvudstad Santa Cruz de La Palma

Ekonomi

De två grundpelarna i La Palmas ekonomi är jordbruk och turism. Fisket sker huvudsakligen för öns egna konsumtion, inte för försäljning till andra öar eller fastlandet.

Odling av bananer ger viktiga exportinkomster till La Palmas. De odlas i flera olika delar av ön, men framförallt i dalgången Los Llanos de Aridane på La Palmas västra sida. Andra exempel på viktiga grödor är citrus, avokado och vindruvor. La Palmas exporterar också blommor, inklusive strelitzia.

Boskapsskötseln omfattar både kor, får och getter.

Geologi och geografi

Norra delen av La Palma domineras av Caldera de Taburiente, en caldera som är 9 km bred och cirka 1500 meter djup. Calderan omgärdas av berg vars höjd ligger i spannet 1 600 meter – 2 400 meter. Den djupa ravinen Barranco de las Angustias (Ångestravinen) leder ned till calderans inre, vilket är ett naturskyddsområde. Det går inte några bilvägar in men det fungerar bra att vandra. Längs Calderans utsida löper en stor mängd strömfåror som för vatten ned till havet. Många av dem är dock torrlagda nu för tiden eftersom befolkningen på La Palma har grävt ut egna tunnlar för att leda vattnet till sina byar och jordbruk.

Från Caldera de Taburiente går bergsryggen Cumbre Nueva till den södra delen av La Palma. Södra delen av ön domineras av bergsryggen Cumbre Vieja. Här finns aktiva vulkaner men det har inte varit någon utbrott här sedan år 1971.

Vandra på La Palma

Det finns flera intressanta vandringsleder på La Palma med varierande svårighetsgrader. En av de tuffare utmaningarna är att vandra hela vägen upp på den kollapsade gamla vulkanens bergssida.

Mest välkänd är förmodligen den 24 km långa leden Ruta de los Volcanes, som löper i nord-sydlig riktning. Man vandrar längs en bergsrygg och utsikten är enastående.

En annan populär tur är den som tar oss till vattenfallet och källorna Marcos y Corderos.

Sol & Bad

Den största badorden på La Palma heter Los Cancajos och ligger på öns östra sida. Här finns flera olika hotell, och man är inte långt från den större staden Santa Cruz de La Palma.

Puerto Naos är en långsträckt strand på öns västra sida, som framförallt lockar surfare med sina stora och kraftfulla vågor.

Att ta sig runt

Det går en tvåfilig landsväg mellan Los Llanos de Aridane till Santa Cruz de La Palma. Delar av vägen går i tunnlar genom berget. Moln som först in över ön av passadvinden fastnar ofta på västra sidan av bergstoppen, så att man kör genom ett moln när man åker in i tunneln och sedan kommer ut till solsken på östra sidan.

Alla de större vägarna på La Palma är asfalterade och hålls i bra skick, men man bör hålla sig beredd på smala och skarpa kurvor när man kör.

Bussar går mellan de viktigaste samhällena på ön.

Flygplats

Det finns en flygplats på ön (La Palma Airport) men det är ofta billigare att leta upp ett prisvärt charterflyg från Sverige till någon av de större Kanarieöarna (till exempel Gran Canaria eller Teneriffa) och sedan åka färja därifrån till Santa Cruz på La Palma.

Vulkanutbrott

Från 1500-talet och framåt och har sex vulkanutbrott skett på La Palma, samtliga i Cumbre Vieja som trots sitt namn (vieja = gammal) är yngre än Cumbre Nuevo (nuevo = ny).

År Plats
1585 Tajuya nära El Paso
1646 Volcán San Martin
1677 Volcán San Antonio
1712 El Charco
1949 Volcán Nambroque
1971 Volcán Teneguía