Hur fungerar växelkurser?

valutor

Många svenskar väljer semestermål baserat på vart de kan få mycket för sina pengar. Vart man kan få mycket för sina pengar varierar med tiden. För ca 10 år sedan så var dollarn relativt billig och man kunde få mycket för sina pengar genom att fara till USA. Många svenskar valde därför att semestra i Florida och fara till New York för att shoppa. Dollarn har sedan dess stigit mycket i värde och det är numera dyrt att handla i USA. Många Svenskar reser därför till Thailand eller Malaysia istället.

Den amerikansk dollarn har under de senaste 10 åren pendlat mellan under 7 kr och över 10 kr i värde. Men varför har den gjort det. Hur fungerar växelkurser och varför går valutor upp och ner i värde.

Guldstandard

Tidigare så var de flesta valutor säkrade mot guld eller silver. Varje enhet av valutan motsvarade en viss mängd guld eller silver. Så är inte längre fallet. Nästan alla valutor har brutit det band. De flesta valutor har nu enbart ett värde för att man litar på landet som utfärdar dem.

Det finns många anledningar till att man gav upp guldstandarden. En av de viktigaste var att det höll tillbaka ekonomin eftersom det var svårt att öka penningmängden i samhället när så behövdes. Man kunde bara öka mängden pengar om man hade tillräckligt med guld. Guld är en begränsad tillgång och det var därför omöjligt för länder att köpa så mycket guld som de hade behövt för att kunna öka penningmängden tillräckligt mycket.

Världens ekonomier har vuxit mycket snabbt sedan man gav upp guldstandarden men det finns de som hävdar att det urholkar vår ekonomi och ökar risken för ekonomiska kriser.

Valutamarknaden

Värdet en valuta har gentemot en annan valuta avgörs på valutamarknaden. Valutamarknaden kallas även foreign exchange market eller Forex marknaden. Valutamarknaden fungerar som en börs. Tusentals handlar anger hur mycket de är villiga att köpa eller sälja en valuta för. När en köpare och säljare anger samma pris så sker en transaktion. Denna transaktion sätter marknadsvärdet på valutan. Kurserna på valutamarknaden går upp och ner hela tiden. Värdet på en valuta går upp och ner tusentals gånger per dag.

De stora handlarna på valutamarknaden har störst påverkan på valutapriset. De stora handlarna inkluderar finansiella institutioner, stora banker, hedgefonder, multinationella företag och stater. De mindre handlarna står för en liten del av den totala omsättningen och har därför mindre påverkan på kursen.

Spekulering och praktiskt användande

Valutamarknaden är öppen för vem som helst som vill handla på den. Alla kan öppna ett konto hos en valutamäklare (Engelsspråkig Länk) och börja handla. Många mäklare erbjuder en rad verktyg som underlättar om man vill försöka tjäna pengar genom att spekulera på valuta marknaden. Detta inkluderar olika valuta certifikat och andra produkter med hävstång.

Ca 20% av alla som prövar valutahandel tjänar pengar på sin handel. Ca 80% förlorar pengar. Det är med andra ord inte lätt att tjäna pengar på valuta marknaden men det är långt ifrån omöjligt. Handlare som tar sig tid att lära sig hur handeln fungerar har mycket högre chans att tjäna pengar. De flesta bör undvika valutahandel. Bara individer som är villiga att behandla valutahandel som ett jobb bör försöka sig på att tjäna pengar på valutahandel.

En av de mest kända investerarna som har tjänat mycket pengar på valutahandel är miljardären George Soros. Mannen som besegra den svenska statsbanken och som nästan knäckte Englands centralbank.

Vad påverkar priset

Det finns många olika faktorer som påverkar hur en valuta värderas. Priset påverkas av en rad makroekonomiska faktorer, av den nationella ekonomin och av psykologiska orsaker. Viktiga faktorer inkluderar.vaultakurs

  • Den viktigaste faktorn för hur högt en valuta värderas är hur stark ekonomin som ger ut valutan anses vara. Desto större, starkare ekonomi i förhållande till valutamängden desto värdefullare valuta. Framtida ekonomisk utveckling tas med i detta.
  • Nationell ränta. Den nationella statsräntan påverkar hur mycket en valuta är värd. En lägre ränta ger normalt en lägre värderingar av valutan då det är mindre attraktivt att ha pengar i landet.
  • Oroligheter. Valutahandlare flyr vanligen till stora stabila valutor när de är oroliga för framtida ekonomisk utveckling. Små valutor som den svenska kronan går ofta ner vid oroligheter. Den låga svenska statsskulden har dock gjort kronan mer attraktiv i kristider eftersom den ses som relativt säkert.

Bankens påslag

När du går för att växla pengar på ett bankkontor eller växlingskontor så kommer du inte att erbjudas den kurs som valutorna handlas för på valutamarknaden. Banker och växlingskontor vill tjäna pengar och de erbjuder därför en lite sämre kurs. Skillnaden mellan den officiella kursen på valuta marknaden och den du får betala skiljer sig ofta mellan 1-2%. I vissa fall kan skillnaden vara mycket högre.

Om en bank säger att de inte tar ut någon avgift för att växla pengar innebär inte att de inte tjänar pengar på transaktionen. De kommer fortfarande erbjuda dig en kurs som är sämre än det officiella värdet på valutamarknaden och kommer tjäna pengar på skillnaden mellan de två kurserna.